Pozdrav biskupa Palića na početku Euharistijskog slavlja i ređenja mons. Ivana Štironje za kotorskog biskupa

Foto: KTA

U srijedu, 7. travnja 2021. u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru tijekom svečanog Euharistijskog slavlja zaređen je za kotorskog biskupa svećenik Trebinjsko-mrkanske biskupije mons. Ivan Štironja kojega je papa Franjo imenovao 22. prosinca 2020. Euharistijsko slavlje predvodio je glavni zareditelj mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski i metropolit, u zajedništvu sa suzarediteljima mons. Rrokom Gjonlleshajem, barskim nadbiskupom i dosadašnjim apostolskim upraviteljem Kotorske biskupije, i mons. Petrom Palićem, biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upravitelj trebinjsko-mrkanskim i s još 13 nadbiskupa i biskupa među kojima predsjednici Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Hrvatske biskupske konferencije i Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim, mons. Želimirom Puljićem, zadarskim nadbiskupom, i mons. Ladislavom Németom, biskupom zrenjaninskim. Riječi pozdrava i dobrodošlice na početku Misnog slavlja uputio je biskup domaćin mons. Petar Palić. Pozdrav biskupa Palića prenosimo u cijelosti:

Dok u Crkvi i u srcima vjernika odjekuje uskrsna pjesma radosti, danas nas ovdje u Mostarskoj katedrali uz križ Kristov, po kojemu nas je Uskrsnuli Gospodin spasio i otkupio, oko Marije, Majke Crkve i sv. Josipa, našega zaštitnika, sabire ovaj događaj u kojemu ćemo još jednom osjetiti i doživjeti obilnu Božju milost, koju daje nama grješnim ljudima, a koja je puno veća od naših grijeha i osrednjosti našega života.

Svima želim dobrodošlicu u ovoj našoj katedrali, majci crkvi svih crkava naše Mostarsko-duvanjske biskupije.

Srdačno pozdravljam Vas, uzoriti gospodine kardinale Vinko, Vas glavni zareditelju, splitsko-makarski nadbiskupe i metropolite Marine, sve Vas draga braćo nadbiskupi i biskupi. Pozdravljam mons. Amaurya Medinu Blanca, savjetnika Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini.

Pozdravljam vas, braćo svećenici i redovnici, a među nama na osobiti način vas, svećenici Kotorske biskupije. Pozdravljam sestre redovnice, bogoslove i sjemeništarce.

Srdačan pozdrav svim predstavnicima društveno-političkog, kulturnog, akademskog života grada Mostara i šire i svima vama nazočnima s bilo kojeg naslova koji s nama dijelite radost ovoga događaja.

Pozdravljam sve vas, draga braćo i sestre, a osobito vas, rodbino našega biskupa Ivana. Pozdrav i svima vama koji ste s nama u ovom slavlju povezani putem Radiotelevizije Herceg Bosne i Laudato TV, kao i vama, djelatnici medija, koji ćete prenijeti vijest o ovom događaju. Pozdravljam i svoje najbliže suradnike u Biskupskom ordinarijatu i srdačno im zahvaljujem na trudu i doprinosu u pripravi ovoga događaja.

Pozdrav i tebi, dragi brate Ivane, koji si izabran u red biskupstva.

Tvoja radost danas uistinu je i naša, nas – tvojih od kojih si potekao i među kojima si živio i „tvojih“ kojima si poslan i među kojima ćeš vršiti pastirsku službu.

Dragi brate Ivane, danas te Sveta Crkva uvršćuje u apostolsko nasljeđe koje živi u biskupskoj kolegijalnosti i time te čini izabranim svjedokom otkupljene slobode i milosti koju Krist daje ljudima. Isti Krist te pomazanjem posvećuje i suobličuje svome jedinstvenom i neponovljivom svećeništvu, da ga na poseban način, kao „prvi u ljubavi“, živiš u službi Njegove Crkve u Kotorskoj biskupiji.

I ovom prigodom Ti, kao biskup naših partikularnih Crkava u Hercegovini, Mostarsko-duvanjske i tvoje rodne Trebinjsko-mrkanske, zahvaljujem na vjernom služenju i svjedočanstvu svećeničkog života u svim službama koje su ti moji predšasnici povjeravali.

U ovom slavlju molimo s Tobom i za Tebe, da do kraja izvršiš poslanje za koje te je Krist izabrao i koje Ti Crkva povjerava i za koje te ovlašćuje.

Nadbiskupe Marine, izvolite započeti ovo slavlje!

✠ Petar Palić

Mostarsko-duvanjski biskup

Apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanski

Izvor: Crkva na kamenu/KTA