Proslava supatrona Gospe Lurdske i Dana bolesnika u Viru

Foto: Cnak

VIR – Na spomendan Gospe Lurdske 11. veljače 2016. slavljene su tri svete Mise: u 9, 11 i 16 sati. Na tim Misama sabralo se oko 350 vjernika po kišnu vremenu i u radnome danu. Bila su i školska djeca sa svojim učiteljicama i ravnateljicom Mirjanom Mikulić. Glavno slavlje predvodio je u 11 sati biskupov tajnik don Marin Skender, koji je jedan o šest prošlogodišnjih mladomisnika, od kojih je i onaj koji je proveo na pastoralnom praktikumu u Viru 10 mjeseci, don Damir Pažin.

Nakon uvodnoga župnikova pozdrava uslijedila je procesija oko crkve s Gospinim kipom, župnim stijegom i uz pjevanje Litanija Svih svetih. Po ulasku u crkvu i nakon blagoslova puka nastavljena je sveta Misa pjevanjem Slave našega Zbora mladih, čiji je dio pjevača pjevao sve dijelove ove Mise i prigodne popijevke pod vodstvom Mladena Čambera i Milana Đereka koji pohađa Glazbenu školu u Imotskom. Također je dio mladih iz toga Zbora sudjelovao čitanjem Božje riječi i Molitve vjernika.

U svojoj propovijedi don Marin je govorio o tome da se BDM ukazala 1858. god. u Lurdu djevojčici sv. Bernardici Soubirous. Majka Božja joj se predstavila: “Ja sam Bezgrešno Začeće!”, što je kasnije proglašeno i kao dogma Katoličke Crkve. Gospa je prigodom ukazivanja Bernardici povjerila i tri tajne. Godine 1868. vidjelica je stupila u Družbu karitativnih i školskih sestara iz Niversa, gdje se vidi njezino neraspadnuto tijelo. Nakon ovoga propovjednik je govorio i o nastanku Dana bolesnika koji je povezan s ovim Gospinim blagdanom, te je rekao da je uvijek važno naglasiti kako se bolest liječi u povezanosti bolesnika s Bogom, liječnicima i svim drugim osobama koje mu pomažu da ozdravi ili pak da nadiđe svoju bolest.

Na kraju svete Mise uslijedila je župnikova zahvala.

Za ovu proslavu Gospe Lurdske vjernička zajednica pripremala se pod vodstvom svoga župnika don Ilije duhovnom trodnevnicom, koja se sastojala od molitve svete krunice i slavlja svete Mise s propovijeđu. Kroz tri večeri u svojim propovijedima župnik se osvrnuo na neke zanimljive pojave u ovoj župi i uopće okružju. Prvo što je rekao jest to da Gospa jednako sve nas voli i zagovara kod Boga bez obzira u kojoj se crkvi i svetištu njoj utječemo. Bitno je da smo posve otvorena srca u molitvi krunice i slavlja Mise, te da joj se majčinski povjeravamo. Drugo što je govorio odnosilo se na potrebu naših hodočašćenja u neka svetišta jer u njima možemo ostati dulje i bolje razmotriti svoje duhovno stanje, te kroz ispovijed povjeriti svećeniku i svome Bogu koji je pun milosrđa i praštanja, pogotovo sada u ovoj Godini milosrđa, što ju je papa Franjo proglasio. Treća misao odnosi se na našu trajnu povezanost s Bogom kroz molitvu koja je naše disanje u Bogu, naš život u Bogu. Gospa je bila moliteljica svojim životom svakoga dana, Krist se molio Ocu nebeskome i naš pravi odnos sa svetim jest molitva.

Izvor: Crkva na kamenu