Slavlje Redovitog provincijskog kapitula ŠSF u Mostaru

Foto: KTA

U utorak, 23. veljače 2016. u samostanu Školskih sestara franjevki u Bijelome Polju započelo je slavlje Redovitog provincijskog kapitula. Misao vodilja Kapitula „Zaodjenimo se u milosrdno srce“ (usp. Kol 3,12) bila je i tema duhovne obnove koju je prvog dana Kapitula predvodio fra Slavko Topić, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Uz pomoć fra Slavkovih nagovorâ o značenju Kapitula, o ozračju i duhu koji su nužni u slavljima Kapitula, te uz molitvu i sakrament ispovijedi sestre su se duhovno pripremile za rad koji ih očekuje u narednim danima.

Prije početka radnih zasjedanja, u srijedu, 24. veljače u jutarnjim satima u samostanskoj je kapeli slavljena Sveta misa u čast Duhu Svetomu koju je predvodio mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski u zajedništvu s generalnim vikarom don Željkom Majićem i fra Slavkom Topićem. Sudjelovale su sve članice Kapitula.

Na početku je provincijska predstojnica s. Franka Bagarić pozdravila biskupa Perića zahvalivši za Euharistijsko slavlje po kojemu će blagosloviti rad Kapitula i uputiti svoju pastirsku riječ. Istaknula je: “Pogledavši unatrag ove godine zahvaljujem Vam za pastirsku brigu i blagoslove kojima ste pratili i pratite život i djelovanje naše Provincije. Hvala Vam za potporu naših nastojanja vraćanja izvornoj karizmi kao i traženja novih odgovora na potrebe današnjeg čovjeka. Hvala za mnogobrojne preporuke naših projekata koje smo upućivale dobrotvornim organizacijama otvarajući nam vrata u traženju financijske pomoći. I naše daljnje djelovanje preporučamo u vaše molitve. Hvala Vam!”

Pozivajući se na poruku evanđeoskog ulomka liturgije dana biskup Perić je progovorio o opasnostima i zamkama koje nas mogu zavesti u površnom promatranju službe autoriteta te ukazao na poniznost i služenje kao bitne odlike onih kojima se povjerava vodstvo jedne redovničke ustanove. Ističući je da je upravljanje ne samo obveza koja uključuje trpljenje, već prije svega Božje poslanje, pozvao je sestre kapitularke da budu odgovorno sredstvo po kojemu će se očitovati Volja Oca Nebeskoga za budući hod Provincije. Prikazavši misnu nakanu u zahvalu Bogu za trud i zalaganje dosadašnje uprave te sretan izbor i sretan rad novoga provincijskoga vodstva zaželio je sestrama blagoslovljen i plodonosan rad Kapitula.

U devet sati članice Kapitula okupile su se u dvorani duhovnog centra „Biskup fra Paškal Buconjić“ i ponovno molitvom zazvale pomoć Duha Svetoga. Provincijska predstojnica s. Franka Bagarić pozdravila je vrhovnu predstojnicu s. Klaru Šimunović koja će predsjedati slavlju Kapitula. Zaželjela je dobrodošlicu i svim prisutnim članicama, te podsjetila na važnost i ozbiljnost zadaće Provincijskog kapitula, ističući kako smo temeljem povjerenja koje su nam iskazale sestre u Provinciji delegirane za odgovorno usmjeravanje novih „koraka“ Provincije kroz donošenje ispravnih odluka za unaprjeđenje našega poslanja i života u sestrinstvu. Podsjećajući na povlašteno vrijeme Godine milosrđa pozvala je da se zaodjenemo u milosrdno srce (usp. Kol 3,12) tražeći odgovor na pitanja: Koje je naše mjesto i naš doprinos u navještaju Evanđelja? Što imamo reći našemu društvu i ovomu svijetu i na koji način da bi naše sestrinstvo i apostolat bili vjerodostojniji?

Na kraju svog pozdravnog govora s. Franka je pozvala vrhovnu predstojnicu s. Klaru Šimunović da otvori Kapitul.

Vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović u svojoj pozdravnoj riječi izrazila je radost što može biti sa sestrama u ovom, veoma značajnom događaju za sadašnjost i budućnost mostarske Provincije. Zahvalila je sestrama provincijske uprave na nesebičnom služenju sestrama kroz upravljanje Provincijom u proteklom šestogodištu. Podsjećajući na zadaću Kapitula da, osim izbora novog provincijskog vodstva, razmotri aktualno stanje života i apostolskog djelovanja Provincije tražeći nove putove za rast i duhovni napredak sestara kazala je: „Pravo ćemo procijeniti stvarnosti koje živimo jedino promatrajući ih svjetlom vjere i prepoznajući znakove Božje prisutnosti unutar svakodnevnog života i događaja.“ Poželjela je da misao vodilja Kapitula: „Zaodjenimo se u milosrdno srce!“ (usp. Kol 3,12) urodi konkretnim plodovima Svete godine, da ojača postojeće i potakne nove apostolske smjernice, u duhu karizme i konkretnih mogućnosti u Provinciji. Nakon ovog uvodnog obraćanja vrhovna predstojnica s. Klara je otvorila rad Redovitog provincijskog kapitula.

Tijekom naredna dva dana iznesena su izviješća o životu i djelovanju sestara u proteklom šestogodištu. U petak su održani izbori novog Provincijskog vodstva.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA