12 država u kojima je kršćanima najteže

Foto: http://www.ucanews.com/

Po prvi su se put i Sjedinjene Američke Države našle na popisu 12 država gdje se kršćane progoni zbog njihove vjere, navodi se u izvještaju “Hall of shame” za 2016. godinu.

Držimo da je veoma važno ove godine istaknuti tri države neuobičajena spomena u kontekstu vjerske diskriminacije i progona, što potiče izvjesnu zabrinutost. To su Meksiko, Rusija i nažalost Sjedinjene Američke Države, objasnio je u izvješću za tisak Jeff King, predsjednik udruge “International Christian Concern”.

Dvanaest zemalja je podijeljeno u tri kategorije. Nigerija, Irak i Sirija su među “najgorima od najgorih” država za kršćane, zahvaljujući porastu islamskog ekstremizma i stalnim terorističkim napadima na kršćane u ovim zemljama. I Sjeverna Koreja je pridružena ovoj kategoriji zbog vladinih strogih kazna, pogubljenja i masovnih uhićenja između 40-70 tisuća kršćana.
Indija, Kina, Pakistan, Saudijska Arabija i Egipat su na popisu “stalnih” država progoniteljica, gdje se kršćane progoni često zbog zakona o bogohuljenju, a porast kršćanske populacije se smatra ugrozom za državu ili za većinsku vjeru.

Naposljetku, Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Rusija su na popisu prepoznate kao “nove i znakovite” države gdje se kršćani suočavaju s porastom progona.

– Kršćani u Sjedinjenim Američkim Državama se nalaze pod stalnim napadima po medijima, gdje su prikazivani kao licemjeri, rasisti, seksisti i zatvorena uma – tvrdi se u izvješću, istaknuvši primjerom borbu između zagovornika tradicionalnog braka i LGBT pristaša.
ICC navodi da su kršćani gubili antidiskriminacijske zakonske bitke i bili kažnjavani zbog pristajanja uz kršćanska načela.

– Desetljeća nagomilanih loših sudskih odluka i presedana iskrivili su Prvi amandman, tako da sada sudovi, unatoč svojim Utemeljiteljima, guraju vjeru izvan područja javnog života, u mali prostor privatnog izražavanja – stoji u izvještaju.

Zapravo, sudovi su odlučili da je moguće imati potpunu vjersku slobodu samo u crkvi i kod kuće.
Na području javnosti, vjerska uvjerenja i mišljenja moraju biti suzdržana i kontrolirana.

Izvor: Crkva na kamenu/Laudato.hr