Albanski biskupi pozvali vjernike na slavlje proglašenja novih blaženika

Foto: RV

SKADAR – Veoma smo zahvalni Bogu koji nas je ove godine ispunio velikom radošću kada je, po papi Franji, ime blažene Terezije upisao među imena crkvenih svetaca. Osim toga, Crkva će za nekoliko dana u knjigu blaženih upisati imena 38 katolika, koji su podnijeli mučeništvo za vrijeme mračnoga razdoblja ateističkog komunizma – istaknuto je u pismu Albanske biskupske konferencije, upućenom svećenicima, redovnicima i redovnicama te svim vjernicima, a prenijela ga je agencija Sir.

Riječ mučenik znači svjedok – protumačeno je u pismu. Mučenik dakle svjedoči svoju vjeru. Isus je pak rekao: „Nema veće ljubavi od ove: položiti vlastiti život za svoje prijatelje“.Mučeništvo je dakle očitovanje Kristove uzvišene ljubavi. U Skadru će se 5. studenoga odvijati obred proglašenje blaženima, a predvodit će ga Papin predstavnik, kardinal Angelo Amato, pročelnik Zbora za proglašenje svetih – stoji u pismu.

Komunizam je iskalio posebnu mržnju prema katolicima

Komunizam je gotovo pola stoljeća ugnjetavao Albaniju,a posebnu je mržnju iskazivao prema katolicima. (Albanski diktator od Drugo svjetskoga rata do 1985. godine) Enver Hoxha je 1984. godine rekao da su u katoličkoj hijerarhiji ljudi sasvim ovisni o Vatikanu… Svi su čelnici Katoličke crkve učeni, teološki obrazovani, odgajani željeznom stegom, metodama i po Božjem strahu lukavim zatiranjem ljudske volje – rekao je tada Enver Hodxha

Proglašenje blaženima 38 mučenika 5. studenoga

Te riječi očituju predrasudu protiv Katoličke crkve; Albanska je zemlja natopljena krvlju mučenika, a mi se danas veselimo – istaknuli su biskupi. Crkva će dakle 5. studenoga blaženima proglasiti 38 mučenika, ubijenih u tom mračnom razdoblju. Svi su bili svećenici ili klerici, osim četvero laika: djevojke Marije Tuci, koja je na okrutan način ubijena jer je bila kandidatkinja Družbe sestara svetih stigma (Stigmatina) i vjeroučiteljica te tri muškarca: Qerim Sadiku, Gjelosh Lulash i Fran Mirakaj.

Među novim blaženicima i drački nadbiskup

Među 38 albanskih mučenika koji će biti proglašeni blaženima je i posljednji nadbiskup Drača Vinçenc Prendushi,. Bio je optužen da je neprijatelj naroda, reakcionar, vatikanski špijun, a osuđen je na dvadeset godina zatvora gdje je bio mučen, izrugivan i ponižavan na razne načine, sve do smrti – istaknuto je u pismu.

Crkvi su potrebni svećenici i redovnici

Draga braćo i sestre, Crkvi je potrebno vaše svjedočenje. Crkva ima potrebu da se neki mladići i djevojke posvete Gospodinu u svećeničkom i redovničkom životu. Društvu je, posebice danas, potrebno vaše svjedočenje. Imajte pred očima primjer naših mučenika. Posljednje su njihove riječi bile: ‘Živio Krist Kralj! Živjela Albanija’!.Vjerna ljubav prema Bogu uči nas kako ljubiti domovinu, drugu osobu i sebe – pišu biskupi dodajući:

Nastojimo dakle biti dobri građani i besprijekorni u obitelji, školi, u svim životnim okolnostima, također i u politici. Pokažite se jakima u svojoj vjeri, kako bi svijet po nama naučio poštovati ljudski život, od začeća sve do smrti, i zauzimati se za pravdu koja je temelj istinskoga i trajnoga mira. U Skadru 5. studenoga, u deset sati, očekujemo vaše sudjelovanje na slavlju kad će naši mučenici biti proglašeni blaženima – potaknuli su biskupi.

Izvor: Crkva na kamenu/RV