Asiji Bibi zabranjeno napustiti Pakistan

Foto: www.bbc.com

Ponovno se zapliće slučaj Asije Bibi, 47-godišnje Pakistanke, katolkinje, majke petero djece, koja je oslobođena svih optužbi nakon što je prethodno bila osuđena na smrt zbog lažne optužbe za blasfemiju. Vlasti joj, naime, ne dopuštaju napustiti zemlju, stavljajući je na popis onih kojima se zabranjuje odlazak iz zemlje.
Rezultat je to pregovora s islamskim radikalistima koji su tijekom tri dana paralizirali pakistanske gradove, i koji traže da se Asiju Bibi kazni vješanjem, prenosi Vatikan News. Pakistanske vlasti dogovorile su se s muslimanskom sunitskom strankom Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) da se Asiji onemogući odlazak u inozemstvo, gdje se nalazi njezina obitelj, sve dok Vrhovni sud definitivno ne preispita svoju presudu, objasnio je ministar za vjerska pitanja Noorul Haq Quadri. Prema dogovoru, vlasti će morati platiti odštetu žrtvama prosvjeda i pustiti na slobodu prosvjednike uhićene tih dana. Muslimani su najavili da će prekinuti prosvjede, ali ako se dogovor ne primijeni ponovno će izići na ulice.
U međuvremenu Saiful Malook, odvjetnik Asije Bibi, nakon brojnih prijetnji napustio je Pakistan ističući da mu je život u opasnosti također zbog toga što mu nije zajamčena nikakva zaštita. U sadašnjim mi prilikama nije moguće živjeti u Pakistanu rekao je za agenciju France press. Moram ostati na životu kako bih nastavio pravnu bitku za Asiju Bibi. Očekivao sam reakciju ekstremista ali ono što je žalosno jest odgovor vlasti. Ne uspijevaju čak ni primijeniti presudu najvišega suda u zemlji, dodao je odvjetnik. Jedne od najraširenijih pakistanskih novina na engleskom jeziku Dawn zbivanja oko Asijina slučaja nazvale su predajom. Još se jedna Vlada predala pred nasilnim religijskim ekstremistima koji ne vjeruju ni u demokraciju ni u Ustav, piše Dawn.
Tijekom Asijina zatočeništva i papa Franjo i papa Benedikt XVI. očitovali svoju blizinu. Tako je papa Franjo u veljači ove godine u Vatikanu primio Asijinu obitelj, te tom prigodom kazao da je Asija divna žena mučenica. Benedikt XVI. je pak već u studenome 2010. godine uputio apel za njezino puštanje na slobodu.

 

Izvor: Crkva na kamenu/missio.ba