Biskupi za cjelovitu zaštitu nerođenoga života

Foto: www.pexels.com

Poljski biskupi založili su se zajedno s članovima pro-life pokreta za zaštitu nerođenoga života u svim okolnostima. U prošlu srijedu su objavili pismo koje u nedjelju, 3. travnja, pročitalo u svim crkvama, a u kojem pozivaju na novi zakon o abortusu, koji bi u cijelosti zaštitio nerođene. Povod tom pismu prijedlog je zakona koji će doći na dnevni red poljskog parlamenta nakon što su pro-life aktivisti prikupili 100.000 potpisa podrške za tu inicijativu. Prema aktualnom poljskom zakonu iz 1993. godine, pobačaj je dopušten u slučaju silovanja, teške deformacije fetusa ili zdravstvene opasnosti za majku.

Podršku za novi prijedlog zakona izrazila je i poljska premijerka Beata Szydło te nova vlada pod vodstvom konzervativne stranke Pravda i pravo. “Kad se radi o zaštiti života nerođenih, ne može se ostati na kompromisu koji je postignut zakonom iz 1993.” – stoji u pismu Poljske biskupske konferencije. Ako novi prijedlog bude usvojen, prekid nerođenog života bit će nekažnjiv samo u slučaju spašavanja života majke.

Novi zakon ne zahtjeva kažnjavanje žena koje traže pobačaje – što se ostavlja diskreciji sudaca – nego povećava kaznu za liječnike koji čine ilegalne prekide trudnoće s 2 na 5 godina zatvora. Osim toga, govori se i o odgovornosti države da pomogne roditeljima djece s hendikepom ili posebnim potrebama.

Izvor: Crkva na kamenu/RV