Biskupi traže veću pozornost prema obitelji

Foto: www.flickr.com

KONGO – Promicati vrijednosti obitelji, olakšavati mladima da se odluče za brak, ustanoviti u župama strukture koje će pratiti bračne parove – neki su od prijedloga danih na kraju Kongresa o obitelji koji je organiziralo Biskupsko povjerenstvo za evangelizaciju Kongoanske biskupske konferencije, a koji je održan od 17. do 21. veljače u Kinshasi.

“Brak i obitelj u Demokratskoj Republici Kongo. Izazovi i pastoralni vidici” bila je tema tog skupa na kojemu su se okupili predstavnici iz 47 biskupija te zemlje, koji su svoje zaključke, upućene biskupskoj konferenciji, državi, biskupijama i župama, teolozima, pastoralnim djelatnicima, obiteljima, katoličkim pokretima i mladima, objavili na portalu Kongoanske biskupske konferencije.

U dokumentu je očita želja za specifičnim katekizmom o braku, inkulturiranim obredom, Nacionalnim direktorijem za pastoral obitelji, kao i za posebnim praćenjem mladih. Osim toga, zatraženo je i razmatranje pastorala za udovice i udovce, a od biskupija se također traži ustanovljenje povjerenstava za brak i obitelj.

Župe se pak poziva da odgajaju i informiraju obitelji, a teologe da pridonesu sastavljanju kateheze za kršćanski brak u Africi. Obitelji se potiče na promicanje istinskih vrijednosti afričkih kulturâ, a mlade da dopuste da ih se prati u njihovu odgoju, da razviju kritički duh, te da se prožmu Evanđeljem kako bi dobro razabrali izazove nove etike u svijetu.

Izvor: Crkva na kamenu/RV