Bjelorusija onemogućila nadbiskupu Minska povratak u zemlju

Foto: Prosvjed ispred jedne crkve u Minsku - americamagazine.org

MINSK (IKA) – Bjeloruske vlasti onemogućile su katoličkom nadbiskupu u Minsku Tadeuszu Kondrusiewiczu, predsjedniku Bjeloruske biskupske konferencije, povratak iz Poljske u Bjelorusiju, prenosi 31. kolovoza Vatican News.

Nadbiskup Kondrusiewicz nekoliko je dana boravio u radnom posjetu u Poljskoj te se 31. kolovoza namjeravao vratiti u Bjelorusiju. Na graničnom prijelazu Kuznica/Bruzgi bez obrazloženja su mu onemogućili povratak u zemlju, izvijestio je službeni bjeloruski katolički portal catholic.by. Nadbiskup Kondrusiewicz bjeloruski je državljanin.

Prethodnoga dana, u nedjelju 30. kolovoza, u bjeloruskim je crkvama čitano nadbiskupovo pastoralno pismo u kojem poziva na molitvu za prestanak nasilja. „Naša domovina proživljava društveno-političku krizu koja se zaoštrava iz dana u dan. Krv je prolivena i mnogo je ljudi ranjeno. Rastu podjele u društvu”, upozorio je nadbiskup u pismu, dodajući da mnogi strahuju od izbijanja građanskoga rata u zemlji. „Kriza je neizbježna posljedica grijeha bezakonja”, poručio je nadbiskup Kondrusiewicz. Predsjednik bjeloruskoga episkopata u više je navrata osudio policijsko nasilje nad prosvjednicima.

Oko 10 do 15 posto od 9,5 milijuna Bjelorusa izjašnjava se katolicima, a pravoslavni kršćani čine većinu stanovništva.