Bliski istok i cijela Azija – golemo bure baruta

Foto: flickr.com

Azija (od Afganistana do Japana) i Bliski istok, područja su na koja se, u odnosu na čitavi svijet, uvozi najviše oružja. Kako prenosi agencija AsiaNews, u razdoblju od 2011. do 2015. godine u Aziji i Oceaniji je ta vrsta uvoza povećana za 26 %; dok je na Bliskom istoku, u istom razdoblju, uvoz oružja povećan za 61 %. U Aziji su najveći uvoznici Indija (koja obuhvaća 14 % ukupnoga uvoza) i Kina (s 4,7 %); na Bliskom istoku su pak Saudijska Arabija (s povećanjem uvoza za 275 % u odnosu na razdoblje od 2006. do 2010. godine) i Katar (za više od 279 %).

To su samo neki podatci koje je 22. veljače objavio Međunarodni institut za istraživanje mira u Stockholmu (SIPRI – Stockholm International Peace Research Institute) u svojemu izvješću za 2015. godinu. Spomenuti institut, koji utvrđuje prodaju i kupovinu oružja u svijetu, upozorava da je u razdoblju od 2011. do 2015. godine Vijetnam povećao uvoz oružja za 699 %. Azija i Oceanija ukupno uvoze 46 % općega uvoza oružja. Osim Indije, Kine i Vijetnama, veliki uvoznici na tom području jesu Pakistan (s 3,3 % ukupnoga uvoza) i Južna Koreja (s 2,6 %).

Važno je napomenuti da je na tom azijskom području Kina, osim što je veliki uvoznik oružja, posljednjih godina postala i veliki izvoznik. Između 2011. i 2015. godine Kina je smanjila uvoz oružja za 25 %, ali je za 88 % povećala izvoz, postajući tako treći izvoznik u svijetu (s 5,9 % ukupnoga izvoza), nakon Sjedinjenih Država (s 33 %) i Rusije (25 %). Najveći kupci koji kupuju od Kine jesu Pakistan (33 %), Bangladeš (20 %) i Myanmar (16 %). Kina, osim toga, širi svoje tržište i u Afriku, zahvaljujući manjim cijenama njezina oružja. U Africi je, primjerice, uvoz oružja povećan za 19 %.

Što se pak tiče bliskoistočnoga područja, na prvom je mjestu među uvoznicima Saudijska Arabija, na koju pripada 27 % ukupnoga uvoza na tom prostoru, koja je tako druga najveća uvoznica oružja u svijetu; 18 % uvoza odnosi se na Ujedinjene Arapske Emirate, a 14 % na Tursku.

Kako stoji u izvješću spomenutoga međunarodnog instituta velika količina oružja u Saudijskoj Arabiji (i Kataru) tumači se jačanjem rata u Jemenu. A najveći dobavljači oružja na tim prostorima jesu Sjedinjene Države (53 %), Velika Britanija (9,6 %) i Rusija (8,2 %). Zbog embarga koji je odredila Organizacija Ujedinjenih naroda, u razdoblju od 2011. do 2015. godine, Iran je imao nisku stopu uvoza. U Iraku je pak uvoz u porastu od 2003. godine, odnosno od pada Saddama Husseina. U posljednje je vrijeme on povećan za 83 %.

Spomenimo na kraju da, iako je izvoz iz Europe smanjen, pet zapadnih zemalja (Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Španjolska i Italija) osiguravaju 21 % izvoza oružja u svijetu. Italija je među najvećim dobavljačima oružja Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Pakistanu.

Izvor: Crkva na kamenu/RV