Dan svjedoka vjere

Foto: Lawrence OP/flickr.com

Dan svjedoka vjere obilježava se 24. ožujka već od 1993. Radi se zapravo o danu smrti salvadorskog nadbiskupa Óscara Romera († 1980.), koji je tog dana ubijen, u vrijeme slavljenja svete Mise, zbog toga što je odlučno stao u obranu obespravljenih, siromašnih i progonjenih te pozvao i svoje svećenike da se za takve zauzimaju.

Papa Franjo je 3. veljače 2015. dao dopuštenje Zboru za proglašenje svetih da se nadbiskupa Óscara Romera, koji je ubijen zbog mržnje prema vjeri, proglasi blaženim. Svečanost beatifikacije upriličena je 23. svibnja 2015. u San Salvadoru. Tako je sjećanje na njegovu hrabrost i odvažnost Crkva potvrdila, a u srcima njegova naroda ostat će trajna njegova izjava: “Da, ubit će mene, ali ne će ubiti istinu.” Da, kad se istinu i ubije, ona ponovno uskrsne.

Logikom utemeljenoj na Kristovim riječima: “Tko izgubi život svoj poradi mene i evanđelja”, služile su se i još uvijek služe stotine i tisuće misionara i misionarki, vjerovjesnika, pastoralnih djelatnika i ostalih vjernika koji su ubijeni samo zato jer nisu, po cijenu života, odstupili od vječnih evanđeoskih vrijednosti.

Prije nepuni mjesec dana, 4. ožujka na jugu Jemena u gradu Adenu život je izgubilo šesnaest osoba. Među poginulima su četiri sestre iz Družbe Misionarki ljubavi, koje je osnovala blažena Majka Terezija.

Uz to su naoružani teroristi odveli sa sobom svećenika, salezijanca indijskoga podrijetla, don Tomu Uzhunnalilu o čijoj se sudbini malo zna. Ovih su dana procurile “glasine” da je podvrgnut svakodnevnom mučenju i da će biti razapet na Veliki petak. Izvori mogu biti sumnjivi. No, zasigurno je da su brojna naša braća i sestre, kršćani, osobito pastoralni djelatnici koji su sve više podvrgnuti opasnostima, potrebni naše molitvene potpore. Danas kada se sjećamo svjedoka vjere, molimo za potrebnu snagu i ustrajnost onima koji trpe zbog svoje kršćanske vjere.

Izvor: Crkva na kamenu/www.missio.ba