Pozdrav iz misija

Djeca često kucaju na naša vrata jer su gladna

KONGO – S. Adriana Galić, članica Mostarske provincije Školskih sestara franjevki, pripremala se za misije u Demokratskoj Republici Kongu (nekada Zaire, pa Kongo Kinšasa). Već je bila neko vrijeme kod sestara franjevki Splitske provincije i prošloga ljeta definitivno se otisnula u misije. Na spomendan sv. Marte, 29. srpnja 2017., pod jutarnjom svetom Misom u franjevačkoj samostanskoj crkvi sestarskoga Provincijalata biskup Ratko predao je s. Adriani Misionarski križ. Na božićnu čestitku biskup je odgovorio s. Adriani početkom korizme, na što je ona uzvratila kratkim prikazom svoga djelovanja. Zahvaljujemo s. Adriani i preporučujemo nju i njezino djelo u molitve naših vjernika.

Poštovani oče biskupe, ugodno sam iznenađena Vašim javljanjem… Hvala Vam za ovaj osjećaj bliskosti i dosjetljivosti. (…) Situacija u svijetu nimalo ne čudi s obzirom na to koliko se malo moli. A, na žalost, često su nam molitve egoistične i ograničene. I u Demokratskoj Republici Kongu narod mnogo pati, vjerujem da ste upoznati, pa nas još jednom sve preporučujem u Vaše svete molitve.

Radim u jednom selu, Nyantende, pokraj grada Bukavu. Predajem vjeronauk i engleski (na francuskom) u 4 razreda, a svaki razred ima 50 učenika. Kroz ovo korizmeno, milosno vrijeme s djecom iz škole, uz Božju milost, svake ću srijede, nakon nastave, moliti žalosnu krunicu u našoj kapelici Srca Isusova i Marijina. I svi ćemo skupljati novce za bolesnu dječicu, koja su nam tu, u susjedstvu. Na žalost, zbog teške obiteljske situacije često ostaju u bolnici (nakon ozdravljenja) i po nekoliko tjedana, pa čak i mjeseci. “Čuvaju” ih u bolnici brat ili sestra, koji su isto tako nejaki… jer majka ima više djece doma o kojima se mora brinuti, a otac radi. Radi da nešto zaradi, ali potrebe su kao jama bez dna, život i škola skupi, a plaća mala i neredovita. Djeca često kucaju na naša vrata jer su gladna. Jedna sasvim drugačija stvarnost. Još se nisam posve naviknula, ali misijski križ ponosno visi na zidu moje sobe i podsjeća me na zadaću koju moram i želim izvršiti. Neka sve bude na slavu Božju! Uz mir i dobro šaljem Vam veliki pozdrav iz našega D.R. Konga!

​s. Adriana

Izvor: Crkva na kamenu