Do nebesa se uzdiže krik djece i mučenika

Foto: www.vecernji.hr

Mi smo djeca uskrsnuća i nade, čvrsto vjerujemo da ove patnje ne će biti uzaludne; po uzoru na svece i mučenike sjedinjujemo ih s Kristovom mukom, da budu posvećene i posvećujuće – stoji u poruci biskupâ Alepa, u prvom redu vjernicima, u kojoj nude utjehu i nadu stanovnicima sirijskoga grada-mučenika, koji je, nakon kratkoročnog primirja, ponovo zahvaćen zaoštravanjem sukoba u svim gradskim četvrtima, u kojem najviše stradava civilno stanovništvo, a pogođena je i jedna bolnica koju vode Liječnici bez granica.

U poruci, koju je objavila agencija Fides, katolički se biskupi Alepa obraćaju “savjestima onih koji planiraju i vode ovaj rat”, glasno vičući “Dosta!”, za “ljubav Božju” i “poradi milosrđa prema ljudima” te “zbog jauka djece i mučenika koji uzlazi Bogu” također i “zbog suza ožalošćenih majki”.

U ludilu smrti i nasilja koje preplavljuje Alep, katolički biskupi govore o kršćanskom shvaćanju trpljenja svoje braće u vjeri i svih svojih sugrađana, koje je daleko od sebičnih stajališta onih koji patnje kršćana rabe kao priručno oruđe za ideološke borbe, ili kao izliku za kulturne i političke mobilizacije i promidžbe.

Biskupi pozivaju sve da ne dopuste da ih “pobijedi žalost i očaj”, te predlažu svima da u svojem tajanstvenom sudjelovanju u Kristovoj muci i patnjama kršćana Alepa učine da cijeli svijet bar malo osjeti kako se u povijesti ostvaruje otajstvo spasenja koje naviješta Evanđelje. To je glavno značenje našega prebivanja u Alepu. U tom duhu katolički pastiri sirijskoga grada-mučenika obnavljaju posvetu Alepa Bezgrješnom Srcu Marijinu; Mariji koja je u svojim ukazanjima u Fatimi tražila da se svijet posveti njezinu Bezgrješnom Srcu, kako bi postigao mir.

U svibnju, Marijinu mjesecu, biskupi potiču katolike da u svim crkvama mole, poglavito Krunicu, na ovu nakanu: “Obrati se Bogu, a moleći zagovor Marije Djevice, Kraljice mira, svoju zemlju, Siriju, i naš grad Alep stavimo pod njezinu zaštitu”. Zajednici katoličkih biskupa u Alepu pripadaju katolički sirijski nadbiskup Denys Antoine Chada; grčko-melkitski nadbiskup Jean Clément Jeanbart, maronitski nadbiskup Joseph Tobji; armenski katolički nadbiskup Boutros Marayati te kaldejski biskup Antoine Audo, zajedno s franjevcem biskupom Georgesom Abouom Khazenom, apostolskim vikarom za katolike latinskoga obreda.

Izvor: Crkva na kamenu/RV