Etiopija, zemlja koja umire od žeđi

Foto: www.flickr.com

Etiopija je po nastanjenosti druga zemlja u Africi, i jedna od najsiromašnijih u svijetu. Više od 400.000 djece trpi zbog ozbiljne neishranjenosti, a k tomu, u posljednjih je nekoliko mjeseci i suša sve veća. Predviđa se da će krajem travnja neka područja ostati potpuno bez vode.

Tijekom gotovo 10 godina koliko sam misionar u Etiopiji, ovo je prvi put da vidim tu zemlju kako umire od žeđi – napisao je pater Christopher Hartley u jednom pismu poslanom agenciji Fides. Posljedica suše – dodao je misionar – jesu brojne plemenske borbe za pristup preostalom vrlo malom broju izvora vode za ljude i stoku, dok ljetina nepovratno nestaje, pretvarajući sav taj golemi krajolik u beskonačnu pustinju.

Nastojali smo stupiti u kontakt s posljednjim valom izbjeglica kako bismo podijelili posude za vodu i više od 20 tona hrane, a izgradili smo i jednu malu školu za djecu koja su mi rekla da ne znaju napisati ni svoje ime jer nisu nikada išla u školu – istaknuo je pater Christopher. Od 100 milijuna stanovnika cijele Etiopije, gotovo 2 milijuna njih u ovom trenutku nema pristup pitkoj vodi. Više od 10 milijuna ljudi pak hitno treba najosnovnije za preživljavanje budući da nemaju vode, hrane, ni proizvode za sjetvu i uzgoj stoke.

Izvor: Crkva na kamenu/RV