Hod za život u Kanadi

Dok kanadski parlament razmatra zakon kojim bi legalizirao potpomognuto samoubojstvo, više tisuća ljudi se okupilo na nacionalnom Hodu za život. Fokus Hoda je uvijek bila “prijetnja životu u njegovim najranijim stadijima putem pobačaja” – rekao je kardinal Thomas Collins, nadbiskup Torronta, na godišnjoj pro-life misi koju je tom prigodom slavio, a prenio je Catholic Herald.

Kardinal je istaknuo da je u Kanadi međutim ovih dana život izložen opasnosti na “drugom kraju zemaljskoga puta”, i to “nepromišljenom odlukom Vrhovnoga suda i pripremom zakona kojim bi se provela ta odluka” diljem Kanade. “Snašla nas je pošast eutanazije i potpomognutog samoubojstva i trebamo samo pogledati na zemlje zapadne Europe koje su otišle pred nama tim mračnim putem kako bismo vidjeli što nas čeka” – rekao je kardinal Collins. Potaknuo je sudionike Hoda za život na djelovanje, zaštitu savjesti te promicanje palijativne skrbi i centara za trudnoću.

Nadbiskup Montreala Christian Lepine je istaknuo kako je život “Božji dar”, bez obzira na to kako krhak ili slab bio, dok je nadbiskup Luigi Bonazzi, apostolski nunciji u Kanadi, okupljenima prenio Papin pozdrav i blagoslov. “U našoj se zemlji svetost života dovodi u pitanje na oba kraja spektra, i u utrobi i na koncu života” – rekao je kanadski parlamentarac Ted Falk, potičući na zalaganje za život i napominjući kako je znanost na strani pro-life pokreta.

Na Hodu je sudjelovala i Obianuju Ekeocha, utemeljiteljica i predsjednica udruge “Kultura života Afrika”. Napomenula je da “zakoni dolaze i prolaze, ali univerzalne istine ostaju”, a “univerzalna je istina da život počinje začećem, bez iznimki”. Osudila je odluku kanadske vlade da financira pobačaje u zemljama u razvoju diljem svijeta. “Molim vas da ne koristite krv nevinih kako biste popločili put prema napretku” – rekla je.

Uoči Hoda za život, skupina protivnih prosvjednika je prekinula godišnje bdijenje kod spomenika ljudskih prava u Ottawi. Oko 30 prosvjednika je stalo pred pro-life govornike, zviždalo i izvikivalo psovke. “Bilo je puno psovanja i vulgarnosti pred djecom i redovnicama” – primijetio je Jim Hughes, predsjednik Campaign Life koalicije.

Izvor: Crkva na kamenu/RV