U Indiji, zemlji progonjenih kršćana, zaređena dva svećenika

Foto: RV

Nakon svećeničkoga ređenja dvaju đakona u naselju Bamunigam, okrug Kandhamal u indijskoj saveznoj državi Orissi sada ima 12 svećenika koji su u službi kršćanske zajednice. Riječ je o najvećem broju u cijeloj indijskoj državi, a posebno je važan jer pokazuje da protukršćansko nasilje iz 2008. godine nije zaustavilo zvanja. Ređenje je – kako izvještava agencija AsiaNews – održano 20. travnja u župi Naše Gospe Lurdske, u nazočnosti više od 1000 katoličkih vjernika, 35 svećenika i 50 časnih sestara.

Naselje Bamunigam ima šest biskupijskih svećenika i šest redovnika, te 12 redovnica. Porast broja redovničkih zvanja potvrđuje da se tamošnja kršćanska zajednica nije predala pred krvoprolićem koje ju je pogodilo u ljetu 2008. godine, kada su radikalni hindusi izvršili najokrutniji progon u Indiji u posljednjih 300 godina. U nasilju, provođenom tijekom gotovo četiri mjeseca, poginula je 101 osoba, a 75.000 ih je bilo primorano pobjeći iz vlastitih domova i selâ.

Ređenje dvojice svećenika održano je upravo u trenutku kada Crkva u Orissi priprema proslavu 100. obljetnice rođenja prvoga biskupijskog svećenika, patra Pascala Singha. Bio je začetnik obrazovanja u okrugu Kandhamal; utemeljio je, naime, dvije škole. Zajedno s bratom svećenikom, potpuno je posvetio svoj život marginaliziranim zajednicama. Za sve nas on ostaje vrelo nadahnuća – istaknuo je  pater Ajaya Kumar Singh, koordinator društvenih aktivnosti u Orissi, govoreći o patru Pascalu.

Izvor: Crkva na kamenu/missio.ba