Irak. Kršćani se vraćaju u svoja sela

Foto: RV

Crkva se temelji na krvi mučenikâ – te riječi pape Franje, iz kateheze na općoj audijenciji održanoj prošle srijede, pronašle su novu snagu u posvećenju crkve svetih Petra i Pavla u Erbilu, u Iraku. Crkvu, smještenoj u četvrti Ankawa, svečano je otvorio kaldejski patrijarh Louis Raphaël I. Sako, upravo na dan posvećen toj dvojici mučenika, 29. lipnja. Na svečanosti posvećenja bio je nazočan apostolski nuncij u Iraku i Jordanu, nadbiskup Alberto Ortega Martín.

U zemlji u kojoj smo naviknuti na mnogo ružnih vijesti, činjenica da je otvorena i posvećena jedna nova crkva veliki je znak nade – kazao je nuncij u telefonskom razgovoru za našu radijsku postaju. Osim toga, – dodao je – crkva se nalazi u Ankawi, u kršćanskoj četvrti grada Erbila, glavnoga grada iračkoga Kurdistana. Riječ je o području gdje ima dosta kršćana, i posebice veliki broj kršćanskih izbjeglica. Tako će mnogi lakše moći sudjelovati u aktivnostima crkve. Lijepa je to gesta koja pokazuje da Crkva ide dalje, da ima životne snage i djeluje unatoč svim teškoćama – istaknuo je nadbiskup Ortega Martín.

Nuncij je potom napomenuo da se u Iraku mučeništvo živi izbliza, jer tamošnji kršćani dobro znaju što su teškoće, pa i progoni; mnogi su, naime, izgubili sve zbog toga što su željeli zadržati svoju vjeru. Stoga činjenica da su zaštitnici nove crkve ta dvojica velikih svetaca koji su za Gospodina dali vlastiti život, za kršćane je u Iraku zacijelo veliko ohrabrenje i primjer – napomenuo je nadbiskup.

Na novinarovo pitanje kako nastaviti poslanje kršćana u trenutku kada iračka vojska ponovno zauzima Mosul, ali još uvijek postoje dijelovi na kojima DAESH pruža otpor, nuncij je kazao da valja još vidjeti što će se dogoditi na vojnoj razini, u nadi da će i političko i društveno stanje biti malo stabilnije. Ali, – dodao je – važno je da kršćani, kako je rekao patrijarh Sako u propovijedi tijekom posvete crkve, ostanu odani svojoj vjeri i svojoj zemlji, svojoj domovini, dajući i dalje, unatoč teškoćama, dragocjeni prinos koji mogu dati za dobro Crkve, ali i cijeloga društva. Mnogi se žele vratiti u svoja selâ koja su oslobođena; sada zato valja misliti na obnovu – istaknuo je nuncij te naveo primjer kaldejskoga sela Telleshkofa, u koje se već vratilo više od 600 kršćanskih obitelji.

Nadbiskup je na kraju želio posebno istaknuti koliko ga se snažno dojmilo slavlje Prve pričesti u Ankawi, dan nakon posvećenja crkve svetih Petra i Pavla. Bilo je 40-ak mališana, a slavlje je bilo prekrasno – kazao je. Vidio sam kako su ta djeca sudjelovala, kako su pratila liturgiju koja nije lagana, kako su znali odgovore i kako su pjevala, radosno i s pouzdanjem. Vratio sam se iz Ankawe s tom slikom u očima, slikom te djece koja će biti kršćani budućnosti, i zahvaljujući Bogu za toliku nadu za Crkvu – kazao je na kraju nuncij Ortega Martín.

Izvor: Crkva na kamenu/RV