Irak je i kršćanima domovina

Foto: Pixabay

Umrli i uskrsli Krist znak je nade, ohrabrenje da ostanemo ujedinjeni u ovoj svojoj zemlji, gdje kršćani trebaju biti “uzor svjetla i nade”, vjerni iračkoj obitelji, ustvrdio je babilonski patrijarh Louis Raphael I. Sako, predsjednik iračke biskupske konferencije, u uskrsnoj poruci objavljenoj na početku Velikoga tjedna, a prenijela agencija Sir.

Patrijarh Sako vidi znakove nade

Nalazimo se pred podijeljenim narodom, žalosnom, bolnom i tjeskobnom stvarnošću. Ipak se pojavljuju znakovi nade i stoga treba državu spašavati od daljnjih neslaganja, sporenja i sukoba, od drugih mrtvih i raseljenih, od daljnjih razaranja, stresova, tjeskoba i strahova, izjavio je patrijarh Sako pozivajući kršćane, muslimane, Jezide i Sabejce da ostanu ujedinjeni te da radi istinske nacionalne pomirbe vode ozbiljan, otvoren i pošten dijalog.

Pokažimo svima da se možemo jedni drugima otvoriti i da možemo zajedno živjeti unatoč uzajamnim razlikama, da možemo ostvariti jedinstvo muškaraca i žena koji će spasiti državu i sve nas. Politika nije igra interesa, nego osjećaj odgovornosti, ona je mudrost, umijeće donošenja odluka, također i odvažnih, kako bi se ostvarile reforme koje naš narod odavno očekuje, kazao je patrijarh Sako.

Poziv da se ne napušta vlastita zemlja

Patrijarh je potaknuo “na uzdanje u mudrost i strpljivost, kako bi ostali ujedinjeni na ovoj zemlji, gdje smo rođeni, gdje smo živjeli 1.400 godina zajedno s muslimanima, gradeći jedinstvenu civilizaciju te da se ne popušta zbrci. Ne dopustite da druge osobe i društva izvuku dobit od naših tjeskoba i da rasprše naše obitelji po cijelom svijetu (50 ovdje, 100 tamo), potaknuo je patrijarh.

Sako poziva vjernike da budu model svjetla i nade

Pozivam vas da budete humanošću bogati kršćani, domoljubi, kakve nas Krist želi, da budemo nepristrani, ljubazni, prisutni i aktivni, uzor “svjetla i nade”, vjerni svojoj državi, svojoj kući, odani svojoj iračkoj braći i sestrama, svojoj obitelji. Ako komuniciramo sa svima, integriramo se i surađujemo u izgradnji bolje sadašnjosti i zajedničke budućnosti, naša prisutnost nikada ne će biti u opasnosti, zaključio je patrijarh Sako.

Izvor: Crkva na kamenu/RV