Kampanja kolumbijskih biskupa protiv nasilja

Foto: http://www.amnesty-kolumbien.de/

“Stop nesnošljivosti! Budi strpljiv s drugima i zaustavi agresivnost, nasilje, zlostavljanje i nerazumijevanje” – moto je kampanje koju je u svibnju pokrenula nadbiskupija Barranquilla u Kolumbiji, a koja je upućena svim stanovnicima kako bi se prekinulo ozračje nasilja koje se osjeća na njezinu teritoriju, te kako bi se izgradilo bolje društvo.

Za zdrav suživot nisu odgovorne samo vlasti, koje trebaju uložiti ljudske i institucionalne napore, nego i obitelji, u kojima se uči biti snošljiv i strpljiv s članovima obitelji – objasnio je nadbiskup Jairo Jaramillo Monsalve. Naravno, – istaknuo je – to ne znači da moramo biti mazohisti, nego imamo promicati poštovanje i ljubav prema drugima; riječ je o ponašanju iz kojega potom proizlazi miroljubivo društvo. Zdrav se suživot rađa u vlastitom domu – napomenuo je nadbiskup.

U gradu koji je već u prošlosti uvršten na ljestvicu 50 najopasnijih na svijetu, u Barranquilli je 2015. godine počinjeno 419 ubojstava, 76 slučajeva (odnosno 22%) više u odnosu na 2014. godinu. Prema izvještajima lokalne policije, tijekom prošle je godine počinjeno najviše nasilja u cijeloj povijesti grada. Među najugroženijima su siromašni, mladi i adolescenti koji, budući da su isključeni iz društva, žive na rubovima velikih gradova. Mnogi su primorani rano napustiti školovanje, te na kraju postaju žrtve reketara prostitucije ili trgovine drogom.

Iz toga proizlazi prijedlog Katoličke Crkve, u svrhu izgradnje zdravijega i skladnijega društva. Tijekom cijeloga mjeseca svibnja poticat će se posebne inicijative vezane uz spomenutu kampanju. Vrhunac će inicijative biti 26. svibnja, kada će taj događaj biti potaknut na ulicama, u školama, na sveučilištima, u poduzećima, i to putem sredstava za komunikaciju i društvenih mrežâ. Za tu će se prigodu na Twitteru, Instagramu i Facebooku moći rabiti hashtag #PareLaIntolerancia (Stop nesnošljivosti).

 

Izvor: Crkva na kamenu/RV