U Kongu ubijena s. Clara Agano Kahambu

Foto: http://split.ssfcr.org/hr

Još jedna krvava žrtva u lancu brutalnosti i nasilja u DR Kongu. S. Clara je završila ovozemaljski tijek života 29. studenoga 2016. u ranim popodnevnim satima. Poslije jutarnje Mise otišla je mirno na svoj posao ne sluteći nikakvo zlo. Dok je radila u svom uredu Domaćinske škole u Muhungu u Bukavu napadnuta je i okrutno ubijena. Kad je pronađena, još je pokazivala znakove života, ali je izdahnula prije dolaska u bolnicu.

Sprovod će biti u utorak 6. prosinca. Sveta Misa zadušnica slavit će se u katedrali u Bukavuu u 9 sati, a poslije Mise bit će pokop u Luhwinji.

Istoga dana, 6. prosinca, u 15 sati slavit će se sveta Misa zadušnica u kapeli provincijalne kuće u Splitu na Lovretu.

S. Clara Agano rođena je 3. srpnja 1976. u župi Luofu, biskupija Butembo-Beni u DR Kongu, od oca Jean – Pierre i majke Anastasie Kahindo kao peto dijete u obitelji s desetero djece.

U družbu Školskih sestara franjevaka Krista Kralja, provincije Presvetog Srca Isusova sa sjedištem u Splitu, u Misiji u DR Kongu primljena je u kandidaturu 16. studenoga 2000. u Bukavuu; u postulaturu 5. kolovoza 2001., a u novicijat 25. kolovoza 2002. Doživotne je zavjete položila 2. kolovoza 2010.

Prije ulaska u samostan završila je srednju školu, smjer matematika i fizika. Kao redovnica završila je pastoral obitelji u Bukavuu (2004.-2007.). U srednjoj školi „Ifendula“ u Luhwinji je bila ravnateljica i predavala psihologiju, pedagogiju i vjeronauk (2008.-2013.). Nakon toga, sve do nasilne smrti, bila je ravnateljica domaćinske škole “Marie Madeleine” u Bukavu (2013.-2016.). To je škola za siromašne žene i djevojke koje nisu imale mogućnosti pohađati niti osnovnu školu, te su ih sestre, u prostorima pastoralnog centra župe “Mater Dei” okupljale i poučavale čitati, pisati i obavljati razne domaćinske poslove.

Prema svjedočanstvu sestara koje su s njom živjele pokazivala je znakove rasta osobe zrele na općeljudskom i duhovnom planu. S velikim marom je sudjelovala u odgojnim programima. Pokazivala je oduševljenje za osobnu i zajedničku molitvu te se trudila oko kvalitete zajedničkog života. Glazbeno vrlo nadarena, s velikom je radošću animirala liturgijska slavlja.

U školi je radila dobro i vrlo brižno. Skladno je surađivala s kolegama profesorima. Učenici su je voljeli, iako je zahtijevala rad. Imala je izražen osjećaj prema siromašnima i bolesnima što je bilo očito u njezinu nastojanju da svima pomogne.

Bila je tiha i društvena, plaha i požrtvovna. Svjesna svog plahog karaktera ali i zahtjeva života u redovničkoj zajednici te odgovornosti potpunog predanja Gospodinu, željela mu se suobličiti svim srcem i biti mu vjerna cijeloga života.

Ovo je još jedna krvava žrtva u lancu brutalnosti i nasilja koji već desetljećima vlada u DR Kongu. Molimo da se Gospodin, koji je pun milosrđa, smiluje Kongoanskom narodu, a našoj mučenici dade pokoj u svome Kraljevstvu.

Školske sestre franjevke

Izvor: Crkva na kamenu/http://split.ssfcr.org/hr