Kršćanske se obitelji postupno vraćaju u Mosul

U istočne četvrti Mosula, koje je iračka vojska nedavno oslobodila od samozvane Islamske države, počele su se vraćati prve kršćanske obitelji. Prema izvješćima agencije ankawa, koja je preuzela agencija Fides, unatoč općoj nesigurnosti u cijelom gradu, tri su se armenske obitelji vratile svojim kućama. Oslobođeni dijelovi grada prošlih su dana bili poprište samoubilačkih atentata u kojima je poginulo devet osoba.

Džihadisti samozvane Islamske države (Daesh-a) su 9. lipnja 2014. zauzeli Mosul. Kršćani su potom napustili svoje domove i kao izbjeglice potražili utočište najprije u selima ninivske doline i u Kirkuku, a potom naročito u Erbilu i u selima iračkoga Kurdistana.

Posljednjih deset starijih kršćana, pronađenih u selima ninivske doline, džihadisti su u drugoj polovici 2014. godine preselili u Mosul, a 7. siječnja 2015. su ih protjerali jer nisu htjeli zanijekati svoju vjeru. Nakon dva dana provedena na hladnoći u “ničijoj zemlji”, između selâ koja su zauzeli džihadisti samozvane Islamske države i područja pod nadzorom kurdskih pešmerga, te su starije osobe, od kojih su neke bile teško bolesne, udomljene u Kirkuku.

Izvor: Crkva na kamenu/missio.ba