Milijarde eura Turskoj bacanje je novca

Foto: praguepost.com

PRAG – Češki predsjednik Miloš Zeman, poznat po svojim oštrim izjavama, ocijenio je u nedjelju da Europska unija ne treba dati Turskoj 3 milijarde eura za pomoć u prihvatu izbjeglica, rekavši da će to biti “bacanje novca”.

“To je bačen novac”, rekao je Zeman za televiziju TV Prima, dan uoči izvanrednog susreta na vrhu EU-Turska o migrantskoj krizi koji se u ponedjeljak treba održati u Bruxellesu. EU očekuje od Ankare napore radi zaustavljanja priljeva izbjeglica.

“Turska nije ni sposobna ni spremna da učini bilo što s migrantima, osim da ih baci u zatvor, što se najvjerojatnije neće dogoditi”, rekao je češki predsjednik.

Ugovor potpisan u studenom koji Ankaru obvezuje da zaustavi priljev migranata, za što bi dobila 3 milijarde eura i ubrzanje postupka pristupanja EU-u, nije donio očekivane rezultate, što je potaknulo nezadovoljstvo Europljana.

Turska je u srijedu obznanila da je spremna s još 14 zemalja potpisati ugovor o ponovnom prihvaćanju ilegalnih migranata na svom tlu.

Više od 1,25 milijuna zahtjeva za azil, koji uglavnom traže Sirijici, Afganistanci i Iračani, predano je lani u EU-u, što više nego dvostruko u donosu na 2014.

Zeman se pak zauzima za vraćanje gospodarskih migranata i osoba osumnjičenih za terorizam, istaknuvši “potpuni neuspjeh” EU-a u rješavanju krize.

Lani je Zeman nazvao izbjeglički val “organiziranom najezdom” i pozvao mlade iz Iraka i Sirije da uzmu oružje i bore se protiv skupine Islamske države, a ne da bježe u Europu.

Izvor: Crkva na kamenu/Narod.hr