Milodari za Svetu Zemlju kao prinos miru

Pozivam se na našu zajedničku čovječnost, na kršćansku vjeru koja nas zbližava u Kristu, kako bi ti uistinu bio velikodušan te doprinio miru u Isusovu kraju, u Svetoj Zemlji, postajući protagonist i graditelj ovoga svijeta – poziv je kardinala Leonarda Sandrija, pročelnika Zbora za Istočne Crkve, koji je uputio u vidiku prikupljanja milodara za Svetu zemlju, koje će se tradicionalno održati na Veliki petak.

U intervjuu za agenciju Sir, kardinal je podsjetio na važnost očuvanja i održavanja svetih mjesta koja nama, koji vjerujemo ne vidjevši, omogućuju da budemo tjelesno blizu Spasitelju, Božjem Sinu. U odnosu na ono što se događa u tom izmučenom dijelu svijeta – dodao je pročelnik Zbora za Istočne Crkve – postoji opasnost da sve to gledamo gotovo kao da nas se ne tiče, kao da nemamo nikakvu odgovornost. Ako si pak sudionik prikupljanja milodara za Svetu Zemlju, osobno pridonosiš preoblikovanju te ratne stvarnosti, stvarnosti bijede, terorizma, nasilja i podjele. Ne čine to drugi, nego ti osobno – istaknuo je kardinal Sandri.

Kardinal je potom potaknuo također da prikupljanje milodara pridonese miru na Isusovom prostoru. Kao što je poznato, prikupljanje milodara za Svetu zemlju rađa se iz želje papâ da se održi snažna povezanost svih kršćana u svijetu sa svetim mjestima. Milodari, koji se tradicionalno skupljaju na Veliki petak, glavni su izvor za uzdržavanje života oko svetih mjestâ; ali su također oruđe koje si je Crkva dala kako bi stala uz crkvene zajednice Bliskoga istoka – napomenuo je kardinal Sandri.

Izvor: Crkva na kamenu/missio.ba