U Mosulu 600.000 djece blokirano pod opsadom

Iračka je vojska preuzela nadzor nad rubnim četvrtima u sjevernom dijelu Mosula, sve je više evakuiranoga stanovništva, a UNICEF upozorava da je oko 600.000 djece blokirano, pod opsadom, u nastanjenom centru grada. To znači da su upravo djeca potrebita svega, djeca koja su ponajviše u psihološkim vrlo slojevitim situacijama, jer su vidjela najgore zločine – rekao je u razgovoru za našu radijsku postaju Andrea Iacomini, glasnogovornik talijanskoga ogranka UNICEF-a.

Osim toga – dodao je – kako smo vidjeli, samozvana Islamska država u ovom ratu djecu koristi kao kamikaze, ima slučajeva zlostavljanja, nasilja… Ukratko, stanje je prilično komplicirano, a broj djece je golem – 600.000 djece, što znači da bi moglo doći do humanitarne tragedije, ako se ne intervenira poradi njihove zaštite – istaknuo je Iacomini.

Na novinarovu primjedbu kako je iz nekih dokumenata drugih nevladinih organizacija vidljivo da su tijekom dvije godine kalifata djeca bila podvrgnuta i psihološkom nasilju i pravom ispiranju mozga, Iacomini je istaknuo da su brojne škole čak promijenile svoje nastavne programe, ali još gore od toga jest ono – kako je rekao – što ta djeca pripovijedaju u prihvatnim kampovima. Bila su, naime, svjedoci ubojstvima i nasilju, i potvrđuju da je samozvana Islamska država nasilna kao što smo zamišljali. Napomenuvši na kraju da su potrebe sve veće budući da se bliži zima, glasnogovornik je talijanskoga ogranka UNICEF-a istaknuo da su djeca najslabija karika u lancu, ona najviše zabrinjavaju, i njima je najviše potrebno hitno pomoći.