Muslimani u Pakistanu otimaju kršćanske djevojke

Foto: lordalton.files.wordpress.com

U Pakistanu svake godine otmu više od tisuću djevojaka i nasilno ih obraćaju na islam. Najvećim dijelom to su kršćanske djevojke ili pripadnice drugih vjerskih manjina, najranjivije i nebranjene. Dvojica su muslimana 14. travnja oteli još jednu djevojku.

Osvrnuvši se na otmicu djevojaka u razgovoru za našu radiopostaju Mobeen Shahid, utemeljitelj Udruge pakistanskih kršćana u Italiji i profesor na Papinskom lateranskom sveučilištu, rekao je kako je u Pakistanu stanje djevojaka koje pripadaju vjerskim manjinama, napose kršćanki i hinduistica, vrlo loše, a broj je otmica u posljednje vrijeme naglo porastao. To se događa, posebice, s vjerskim manjinama, jer su najranjiviji dio društva, te još više sa ženama – istaknuo je profesor te dodao:

“Mi kao ‘Udruga pakistanskih kršćana’ podupiremo oko 200 djevojčica; pomažemo njihovo školovanje, a potom i uključivanje u društvo. Ali to je samo jedna kap u moru neznanja i siromaštva u Pakistanu. Šerijatski zakon, na ustavnoj razini, predviđa razne diskriminacije žena” – ustvrdio je profesor.

Na upit o vjerodostojnosti podataka, budući da mjesna policija ne želi bilježiti prijave, rekao je kako je nevjerodostojan podatak o tisuću otetih djevojaka, jer se zna da je u protekloj godini oteto 1.200 djevojaka, ali ni to nije točan podatak. Policija stvara zaprjeke, jer često dobiva novac od zločinaca. Osim toga, na vjerodostojnost utječe i vjerska pripadnost, jer kad je u pitanju neka kršćanska ili hinduistička djevojka, policija samo promatra i ostaje ravnodušna – istaknuo je profesor.

Na upit kako se kršćanske obitelji mogu braniti od otmica, rekao je da osim zakona, na koji se pozivaju kad je to moguće, i župnika kojemu se obraćaju za pomoć, obitelji nemaju drugih sredstava. Budući da je župnik vjerski i socijalni predstavnik, on nastoji pomoći u ovim slučajevima. Nažalost, ni obraćanje sudu nije jednostavno. Policija najčešće naplaćuje svoje usluge – primijetio je profesor.

Na primjedbu kako je nemoguće doći do rješenja, rekao je kako rješenje treba tražiti u podizanju problema otmica na međunarodnu razinu; pomoću obavijesnih sredstava treba svijet upoznati s problemom – kazao je profesor Shahid.

Na upit o stanju Asije Bibi, rekao je kako su zabrinuti jer se boje da može neki fanatik u zatvoru ili pak neki policajac ubiti Asiju kako bi ispunio želju nekog islamskog fundamentalista koji nagovara na mržnju. Ona je zaboravljena, bez potpore je i bez ikakvog jamstva za svoj život. Nadamo se da se može utvrditi njezina nevinost – rekao je profesor i dodao:

Nadam se da će se pokrenuti Ujedinjeni narodi, ne samo glede Asije Bibi, već i brojnih drugih djevojaka koje su u zatvoru zbog blasfemije – ustvrdio je profesor te dodao da pakistanski kršćani preko međunarodnih tijela i nevladinih organizacija nastoje utjecati na međunarodnu zajednicu: prijava je prvi korak u tom smjeru – zaključio je profesor Shahid.

 

Izvor: Crkva na kamenu/RV