Napad na crkve u Santiago de Chileu

Foto: IKA

Napade na dvije crkve u glavnom gradu Čilea Santiagu, koje su prosvjednici oskvrnuli i zapalili u nedjelju 18. listopada, osudili su čileanski biskupi, kao i Zaklada “Pomoć Crkvi u nevolji”.
Na godišnjicu velikih prosvjeda u Čileu, u čileanskom glavnom gradu ponovno se okupio veliki broj prosvjednika. Prije godinu dana, 18. listopada 2019., prosvjednici su se okupili zbog poskupljenja prijevoza podzemnom željeznicom. Prosvjedi su se proširili cijelom zemljom zbog nezadovoljstva ekonomskom situacijom. Fra Matej Milić, OFM Conv., koji je godinu dana boravio u misijama u Čileu (2019.-2020.) rekao je za IKA-u da su veliki prosvjedi trajali do karantene koja je početkom 2020. nastupila zbog koronavirusa. Napomenuo je da su se prosvjedi tada smanjili, ali se nisu potpuno ugasili. Tijekom protekle godine, kako je rekao, crkve su konstanto bile na meti prosvjednika. Zaklada “Pomoć Crkvi u nevolji” od listopada 2019. zabilježila je 57 napada i paleža crkvi u Čileu.
Prosvjednici su zahtijevali promjenu Ustava koji je ostavština vojnog režima Augusta Pinocheta (1973.-1990.). Postignut je politički sporazum o održavanju referenduma o promjeni Ustava, koji se trebao održati u travnju, ali je zbog situacije s COVIDOM-19 odgođen za 25. listopada.
Uoči referenduma, u nedjelju 18. listopada 2020., prosvjednici su se u Santiagu opet okupili u većem broju. Oskvrnute su dvije crkve koje su im se našle na putu. Najprije je oplijenjena i zapaljena crkva sv. Franje Borgie koju za svoje potrebe koristi policija tzv. carabineros. Inače, prosvjednici su nezadovoljni policijom koja se u suzbijanju prosvjednika služila i gumenim metcima što je dovelo do brojnih ozljeda. Crkva izgrađena 1876. već je bila oštećena u siječnju 2020. kada je u prosvjedima također podmetnut požar.
Druga zapaljena crkva – Uznesenja Blažene Djevice Marije, izgrađena prije više od 150 godina, također je već bila na meti prosvjednika 2019. kada je išarana grafitima. Najnovije oskvrnuće uzrokovalo je mnogo veću štetu jer se zapaljeni zvonik srušio uz skandiranje prosvjednika: “Neka padne!”
Nadbiskup Santiaga Celestino Aós odmah je osudio napade. Kazao je kako su se nadali “da se ti čini i slike ne će ponoviti”. “Nasilje je zlo, i tkogod sije nasilje žanje uništenje, bol i smrt. Nikad ne opravdavajmo nijedno nasilje”, bilo u političke, bilo u društvene svrhe, rekao je. “Siromašni su najpogođeniji” ovim vandalizmima, dodao je te je izrazio solidarnost sa župljanima. Pozvao je katolike da ne gube nadu jer “ljubav je jača”. “Ne opravdavajmo neopravdivo. Bog ne želi nasilje. Zajedno ćemo izvršiti činove pokore i zadovoljštine kao zajednica vjernika”, poručio je nadbiskup, izvijestila je Catholic News Agency.
Predsjednik Čileanske biskupske konferencije Santiago Silva Retamales i generalni tajnik Fernando Ramos Pérez 18. listopada izdali su priopćenje u kojem su pozvali na suzdržavanje od “nerazumnog nasilja”. Upozorili su da posljednji događaji “u Santiagu i drugim gradovima u Čileu pokazuju da oni koji potpiruju nasilje nemaju granica”.
“Velika većina Čilea želi pravdu i učinkovite mjere koje će pomoći u rješavanju nejednakosti; korupcije i zlostavljanja. Vjerujemo da ta većina ne podržava ili ne opravdava čine nasilja koji uzrokuju bol ljudima i obiteljima, nanoseći štetu zajednicama koje ne mogu mirno živjeti u svojim domovima, prestrašene od onih koji ne žele ništa graditi nego sve uništiti”, objavio je Catholic News Service.
Zaklada Pomoć Crkvi u nevolji također je osudila nasilje i podržala župljane. “Vjerujemo da, iako je legitimno prosvjedovati i zahtijevati društvene promjene, neobuzdana mržnja prema vjerskim skupinama nakuplja nasilje i uništavanje te bi trebala biti otvoreno osuđena od cijelog svijeta. Nadalje, molimo čileansku Vladu da osigura zaštitu vjerskih objekata od ovakvih zločina iz mržnje”, poručili su iz Zaklade.
Napadi na crkve dogodili su se dok se Crkva u Čileu suočava s posljedicama zbog optužbi klera za seksualno zlostavljanje i neodgovarajuće reakcije hijerarhije. Siječanjsko istraživanje pokazalo je kako 75 % ispitanika ne podržava djelovanje Crkve, objavio je CNS.
Osim crkvi, u Santiagu je 18. listopada oskvrnut i kip Blažene Djevice Marije koji je išaran grafitima podrške pobačaju te je omotan zelenim šalom koji se koristi u kampanjama za legalizaciju pobačaja.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA