Kako je nastala dirljiva skulptura “Spomen za nerođenu djecu”

Foto: Narod.hr

Slovački umjetnik Martin Hudaček autor je impresivne skulpture naziva “Spomen za nerođenu djecu”. Skulptura efektno prikazuje post-abortivnu traumu, prikaz koji može biti od pomoći majkama koje pate od emocionalne posljedice pobačaja.

Tridesettrogodišnji Martin Hudaček, suprug je i otac dvoje djece. Diplomirao je kiparstvo na Umjetničkoj Akademiji u Slovačkoj. Dirljivu skulpturu majke i njezina nerođenog djeteta napravio je 2010. godine kao student. To je ujedno bila tema njegova diplomskog rada. Inspiraciju je dobio od svojega prijatelja iz rodnoga mjesta Banska Bistrica u Slovačkoj, čija je ideja bila napraviti nešto kao spomen na nerođenu djecu.

Poruka Hudačekove skulpture je Milosrđe – “Bog nam oprašta kada se kajemo zbog naših grijeha i želimo se promijeniti”, rekao je Martin koji je katolik i koji je izabrao proziran poliesterski materijal za skulpturu djeteta koje zapravo prikazuje Božje milosrđe. Dijete dotiče majku koja je u žalosti i patnji zbog počinjenog abortusa te ona dobiva “dodir utjehe svojeg nerođenog djeteta”.

Repliku skulpture “Spomen za nerođenu djecu” poklonio je papi Franji koji nije ostao ravnodušan kao ni mnoge majke koje su imale pobačaj. Njihovi brojni pozitivni komentari dokazuju da su duboko dirnute skulpturom.

“Ja sam samo kipar, glavni rukovoditelj je Duh Sveti”

Marek, Martinov brat za Catholic Herald opisao je kako je njegov brat pristupao radu: “Martin bi uvijek rekao – ja sam samo kipar, glavni rukovoditelj je Duh Sveti. Njegov rad na skulpturi sastojao se od procesa duboke molitve i meditacije prije i za vrijeme samog rada. Tako je zapravo nastala ova skulptura.”

Hudaček je napravio i drugu verziju skulpture “Spomena za nerođenu djecu” u kojoj otac i majka zajedno kleče primajući oproštaj svojeg nerođenog djeteta.

Ostali radovi Martina Hudačeka krase mjesta diljem Slovačke. Spomenik Dobročská jedľa (Dobročka jela) u Vidrovskoj dolini predstavlja monumentalnu jelu koja se može naći u Dobročkoj šumi. Napravio je dva kipa svetog Antuna Padovanskog od kojih je jedan u središtu sela Donovaly, a drugi u gradu Modry Kamen. Posebno je umjetničko djelo kip “Pieta” kojim je autor želio, osim pobožnosti i boli prikazati pretvorbu i nadu. Dio skulpture je figura Marije Magdalene koja simbolizira sadašnje vrijeme u kojem dominiraju grijesi slomljene obitelji, nevjernosti i bluda. Marija Magdalena se preobratila, voljela Isusa i primjer je svima nama.

“Moja misija je radom govoriti o našem postanku, o Kreatoru i voljenom Ocu koji nam svakodnevno pokazuje zašto i kako živjeti”, izjava je Martina koja stoji na njegovoj službenoj stranici.

Izvor: Crkva na kamenu/Narod.hr