Nogometni klub Real Madrid uklanja križ sa svojega grba

Foto: http://www.dnevno.hr

Real Madrid, povijesni španjolski nogometni klub i jedna od najuglednijih sportskih organizacija u svijetu, promijenit će svoj grb te ukloniti križ koji se nalazi iznad krune. Kako javlja agencija AsiaNews ta je odluka donesena nakon što je 24. siječnja potpisan regionalni sporazum o distribuciji klupskoga materijala u nekim zemljama Bliskoga istoka.

U blagajni tog španjolskog kluba 50 milijuna eura

Sporazum, koji ima valjanost pet godina, i po kojemu će taj španjolski klub dobiti 50 milijuna eura, potpisan je s tvrtkom za distribuciju ‘Marka’, sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ona tako dobiva ekskluzivno pravo za proizvodnju, distribuciju i prodaju proizvoda sa znakom Real Madrida, i to u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji, Kataru, Kuvajtu, Bahreinu i Omanu.

U zemljama Perzijskoga zaljeva vrlo velika osjetljivost na proizvode koji imaju otisnuti križ

Biznis je važan u današnjem sportu, pa i na štetu malenoga križa otisnutoga iznad krune na tom slavnom grbu. U telefonskom razgovoru s Reutersom, Khaled al-Mheiri, dopredsjednik tvrtke Marka, objasnio je tu odluku kazavši da moraju biti pozorni jer u području Zaljeva vlada velika osjetljivost na proizvode koji na sebi imaju otisnut križ. Prodaja započinje u ožujku.

Klub Real Madrid još nije dao nikakvu izjave

Iako su mediji i navijači putem elektronske pošte tražili objašnjenje, Real Madrid još nije dao nikakvu izjavu. To nije ništa novo u takvim odlukama. Slično se, naime, dogodilo 2012. godine, povodom izgradnje Real Madrid Resort Islanda u Arapskim Emiratima. Dvije godine poslije, 2014., taj je klub pak odredio da se križ na njegovu grbu ukloni ako ga bude koristila nacionalna banka u Abu Dhabiju, koja je njegov komercijalni partner. To je izazvalo reakciju članova i navijača, koji su oštro prosvjedovali protiv jednostrane odluke predsjednika Florentina Pereza.

Izvor: Crkva na kamenu/RV