Obljetnica smrti Majke Terezije

Foto: https://povijest.hr/

Na današnji datum, 5. rujna 1997., umrla je Majka Terezija, danas poznata i kao bl. Terezija od Kalkute. Uoči smrti imala je mnogo problema s bolestima, uključujući tegobe sa srcem i malariju. Pri padu slomila je i ključnu kost. Nakon svih tih poteškoća preminula je u indijskom gradu Kalkuti, gdje je provela mnoge godine brinući se za ljude u nevolji. U trenutku smrti bl. Majka Terezija bila je u 88. godini, piše portal Povijest.
Majka Terezija poznata je kao utemeljiteljica katoličkoga reda Misionarki ljubavi. Danas taj red djeluje u više od 130 zemalja svijeta i ima nekoliko tisuća članova, koji uzimaju zavjet svesrdnoga i besplatnoga pomaganja najsiromašnijima od siromašnih. Red ima i muški ogranak. Djelovanje bl. Majke Terezije stvorilo joj je ugled i kod katolika i kod pripadnika ostalih vjera. Proglašena je i za najcjenjeniju osobu 20. stoljeća u SAD-u, a dobila je i Nobelovu nagradu za mir.
Godine 2003. papa sv. Ivan Pavao II. proglasio je Majku Tereziju blaženicom Katoličke Crkve, a u budućnosti se očekuje i njezino proglašenje svetom. Završimo ovaj tekst jednom od brojnih poticajnih misli bl. Majke Terezije: “Ako ne možeš nahraniti stotinu osoba, nahrani samo jednu!”.

Izvor: Crkva na kamenu/https://povijest.hr/