Opća skupština Papinskih misijskih Djela u Rimu

Foto: IKA

U Rimu je u ponedjeljak 30. svibnja započela Opća skupština Papinskih misijskih djela (PMD). Na susret, koji se održava u kući otaca salezijanaca „Blaženi Michele Rua – Salesianum” (Via della Pisana 1111), pristiglo je oko 120 nacionalnih ravnatelja PMD iz različitih krajeva svijeta. Među njima se nalaze i dvojica ravnatelja Crkve u Hrvata: vlč. Antun Štefan iz Zagreba i don Ivan Štironja iz Sarajeva. Skupština, koja se održava pod geslom: „Probuditi misijsku svijest danas”, započela je u molitvenom ozračju zaziva Duha Svetoga i euharistijskoga slavlja koje je predvodio predsjednik PMD nadbiskup Protase Rugambwa. U svojoj je propovijedi posebno pozvao na nasljedovanje utemeljitelja Misijske zajednice bl. Paula Mannu, koji je tako zorno svjedočio jedinstvo Crkve nositeljice Kristove misije za cijeli svijet. Predstavljeno je desetak novih nacionalnih ravnatelja koji su imenovani nakon prošle Skupštine u lipnju 2015. Potom su uslijedila četiri svjedočanstva o misijskom djelovanju iz različitih dijelova svijeta.
U popodnevnim satima prisutnima se obratio pročelnik Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinal Ferdinando Filoni i održao predavanje u kojemu je naglasio da PMD nisu samo solidarnost nego duša djelovanja Crkve. Nacionalnim ravnateljima je zahvalio na misijskoj zauzetosti, za sve što čine za PMD koja su instrument širenja Božje ljubavi i milosrđa u svijetu. Na kraju je i nadbiskup Protase Rugambwa, predsjednik Papinskih misijskih Djela uputio svoju riječ zahvale i podrške svemu onomu dobru što čine PMD koja ujedinjuju Cijelu Crkvu u vršenju Kristove Zapovijedi širenja Božjega kraljevstva na zemlji.
Ovaj međunarodni susret ravnatelja, Opća skupština PMD, koja se, sukladno Statutu PMD, održava jedanput godišnje, završit će u subotu 4. lipnja susretom sa Svetim Ocem.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA