Patrijarh Bartolomej zahtijeva poštovanje crkve Svete mudrosti

ISTANBUL – Carigradski patrijarh Bartolomej I. zatražio je poštovanje kršćanske prošlosti crkve Svete mudrosti (Aja Sofije) u Istanbulu. U čestitki povodom ovogodišnjeg Ramazana iskazao je poštivanje turskim muslimanima, njihovoj vjeri i svetim mjestima. No, patrijarh je u propovijedima pozvao i na jednak odnos prema kršćanima i prema crkvi Svete mudrosti.

Razlog za izjavu bio je nedavni islamski poziv na molitvu u ovoj crkvi, građevini koja se danas koristi kao muzej, za vrijeme ovogodišnjega Ramazana. Vrhunac je bio kada su se početkom ovoga mjeseca u njoj čitali muslimanski glavni molitveni zazivi islamske vjere u sklopu poziva na molitvu. Ovi događaji mogu se tumačiti kao polagano pretvaranje svjetski poznate povijesne crkvene građevine u džamiju, smatraju kršćani u Turskoj.

Godine 1931. bivšu kršćansku crkvu, koja je 1453. pretvorena u džamiju, turske vlasti su proglasile muzejem te su u njoj strogo zabranjeni svi vjerski obredi.

Papi Pavlu VI., Ivanu Pavlu II., Benediktu XVI., a i papi Franji nije bilo dopušteno da se tiho mole u crkvi Svete mudrosti ili da samo načine znak križa tijekom posjeta Istanbulu.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA