Pismo sa Salomonskih Otoka

Foto: milosrdnice.hr

Preuzvišeni oče biskupe Ratko, čitam na internetskim portalima ovih dana o pripremi i slavlju Uskrsnoga Trodnevlja u domovini u doba pandemije. Mise bez naroda ili tek mali broj vjernika kojima je dopušteno prisustvovati Uskrsnomu slavlju.

Kod nas je korona svakodnevna tema razgovora. Nekada zbog straha, a nekada – u šali. Ljudi osjećaju strah zbog vijesti koje dolaze iz Italije i cijeloga svijeta. Razgovara se o koroni, a umire se od malarije i dijareje. Cijeli je otok u izolaciji.

Sva mladost i studenti ovih su dana prevezeni brodovima iz glavnoga grada natrag na matične otoke. Tako je prošli tjedan jako nevrijeme zahvatilo jedan pretrpani brod na povratku iz glavnoga grada prema našim župama na jugu otoka. Teška noć u nemirnu moru. Kiša, vjetar i visoki valovi koji su zapljuskivali brod i odnijeli u morske dubine 27 mladih života.  Njihove su obitelji ove godine na poseban način koračali za Križem Kristovim.

Naša župna crkva bila je premala za svu mladost i djecu koja su kroz ovo Vazmeno Trodnevlje dolazila iz svih župnih zajednica. U župi imamo 52 zajednice ili filijale, a za Uskrs dolaze u župnu zajednicu i svi se uključuju u slavlje pjevanjem i sviranjem. Doista radosno i svečano. Bogu hvala!

Molili smo za sve one koji zbog pandemije ovaj Uskrs slave u svojim domovima. Molili smo i da nas Gospodin zaštiti i očuva od korone i od svake druge bolesti.

Uključite nas i Vi u Vaše molitve.

Sretan i blagoslovljen Uskrs uz srdačne pozdrave sa Salomonskih Otoka.

s. M. Ruža Raič

Izvor: Crkva na kamenu