“Pomoć crkvi u nevolji” pokreće dva nova projekta u Pakistanu

Foto: radiovaticana.va

Zaklada “Pomoć Crkvi u nevolji” Novu je godinu započela pokretanjem dva projekta u Pakistanu: prvi je “Osposobimo mlade primalje” u Faisalabadu, a drugi “Pomognimo siromašnim ženama” u Lahoreu. U Pakistanu je progon kršćana dramatičan isto kao i stanje žena – istaknuo je Alessandro Monteduro, ravnatelj Talijanskoga ogranka Zaklade, govoreći o stanju žena Pakistanu.

Na početku godine smo odabrali dva projekta, a za njihovo vrjednovanje kao najprikladniji teritorij odabrali smo Pakistan. Uvjeren sam da nikada ne trebamo s uma smetnuti progone poradi vjere. Dobar dio pothvata namjenjujemo Bliskom istoku, Iraku i Siriji, stoga smo u opasnosti da zaboravimo druge stvarnosti svijeta, u kojima ljudi trpe. U Pakistanu su Možda najlošiji uvjeti za vjerske manjine, osobito kršćanske. Svima nam je poznat zakon protiv bogohuljenja, svima nam je poznato stanje u kojem je Asija Bibi – istaknuo je Monteduro te dodao:
Ipak malo znamo o patnjama žena u Pakistanu, stoga smo odlučili pokrenuti ove projekte: jedan u Faisalabadu, a jedan u Lahoreu. U prvom izlazimo u susret ženama u poljodjelskim krajevima, poglavito ženama koje su pretrpjele nasilje u vlastitoj obitelji, spolno zlostavljanje, ili koje su prisilno sklopile brak, a potom ženama u zatvorima, da im se vrati dostojan život. Cilj je projekta osposobljavanje 75 primalja u područjima Faisalabada da rodiljama mogu pružiti zdravstvenu potporu: to je naša potreba, cilj i naša želja – ustvrdio je Monteduro, a potom se osvrnuo na drugi projekt.

Drugi projekt se odnosi na područje Lahorea, gdje s nama surađuju časne sestre Dobroga Pastira, zaista su predivne. One pomažu djevojkama s teškim psihološkim problemima, poglavito djevojkama-majkama, koje je društvo odbacilo. Centar časnih sestara može primiti petnaest gostiju, s kojim sestre rade oko šest mjeseci. U posljednje četiri godine, časne su spasile 62 djevojke. Osim psihološke potpore, časne sestre skrbe i za njihovu duhovnu obnovu, nastojeći da ih ponovo uključe u društvo. Zaklada Pomoć Crkvi u nevolji želi omogućiti pokrivanje troškova u sljedećih pet godina – ustvrdio je Monteduro.

Na upit o mogućnosti sprječavanja nasilja u obiteljima, te spolnoga izrabljivanja u spomenutim područjima, rekao je da je teško dati odgovor jer se u Pakistanu ne poboljšava stanje vjerskih manjina. U novogodišnjoj je noći, u južnom Pakistanu, u području Sukur, nekoliko kršćanskih obitelji ostalo bez svoje obradive zemlje, prisvojili su je muslimanski veleposjednici. Nije teško u Pakistanu pribaviti lažne dokumente te na temelju njih drugima oduzeti zemlju. A spomenuo bih slučaj jednoga kršćanina koji je nedavno optužen da je potrgao stranice Kurana, a taj kršćanin ne zna čitati ni pisati… Stanje manjina u Pakistanu zaista je vrlo dramatično – ponovio je ravnatelj.

Govoreći pak o centrima za duhovnu potporu u područjima progona, podsjetio je na prisutnost mnogih redovničkih družba koje su vrlo zauzete. Onaj tko se priznaje kršćaninom prihvaća i pomaže svim ljudima u teškoći, bez obzira na vjersku pripadnost. Na upit o drugim pothvatima koji su predviđeni za ovu godinu, rekao kako će ove godine morati putovati oko planeta: u dogovoru s mjesnim biskupijama, u veljači ćemo se posvetiti stvarnosti u Nigeriji. U 2016. godini smo bili nazočni u 150 država, možda čak i više. Zaklada “Pomoć Crkvi u nevolji”, s predivnom velikodušnošću dobročinitelja u mnogim krajevima održava živu nadu. S toga gledišta, mislim da je to naše najljepše poslanje – zaključio je Alessandro Monteduro.

 

Izvor: Crkva na kamenu/KTA