Priopćenje s 33. plenarnog zasjedanja Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda

Foto: KTA

Članovi Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda (MBK) – mons. Ladislav Német SVD, biskup zrenjaninski i predsjednik MBK, mons. Djura Džudžar, egzarh za katolike istočnog obreda u Srbiji i potpredsjednik MBK, mons. Zef Gashi SDB, nadbiskup barski; mons. Stanislav Hočevar SDB, nadbiskup beogradski i metropolit; mons. János Pénzes, biskup subotički; mons. Ilija Janjić, biskup kotorski; mons. Đuro Gašparović, biskup srijemski; mons. Kiro Stojanov, biskup skopski i egzarh za katolike istočnog obreda u Makedoniji – održali su svoje 33. redovito plenarno zasjedanje od 14. do 16. ožujka 2016. u prostorijama Doma biskupije u Subotici. Na zasjedanju je sudjelovao i novi apostolski nuncij u Republici Srbiji, nadbiskup mons. Luciano Suriani.

Na početku zasjedanja biskupe je pozdravio mons. Luciani, te im se ukratko predstavio i izvijestio o prvim službenim susretima s državnim dužnosnicima. Biskupi su se potom osvrnuli na susret pape Franje i patrijarha Kirila, te su izrazili nadu da će ekumenski proces zbližavanja Katoličke crkve i Pravoslavnih crkava biti očitiji i na ovim našim prostorima. Kako takozvana balkanska izbjeglička ruta vodi preko zemalja koje obuhvaća MBK, biskupi su razmijenili iskustva s terena i upoznali se višestrukim angažmanom crkvenih dobrotvornih ustanova, osobito Caritasa, u pružanju pomoći izbjeglicama. Ujedno, biskupi su zahvalili svim donatorima i drugim ustanovama koje su pomogle u realizaciji ove pomoći u bilo kom obliku. Nadalje, budući da su istekli petogodišnji mandati dosadašnjem predsjedniku i potpredsjedniku MBK biskupi su za novog predsjednika izabrali mons. dr. Ladislava Németa SVD, te mons. dr. Đuru Džudžara, za potpredsjednika, te vlč. Mirka Štefkovića za novog generalnog tajnika.

Drugog dana zasjedanja biskupi koji djeluju u Srbiji su nastavili zasjedanje te su se upoznali s višestrukim slučajevima provala i razbojništava u katoličke crkve u proteklom periodu, kao i u franjevački samostan u Bačku, kada je fra Josip Špehar zadobio teške tjelesne ozljede. Iako se radi o vrlo nemilim događajima, biskupi zahvalili nadležnim državnim tijelima na brzoj i učinkovitoj reakciji, te izrazili nadu da će se raditi i na prevenciji i sprječavanju takvih djela. Potom su se biskupi osvrnuli na proces restitucije oduzete crkvene imovine, gdje se u posljednje vrijeme uočava dobar napredak i ubrzavanje procesa, na čemu su zahvalili Agenciji za restituciju. S druge strane biskupi su s žaljenjem konstatirali da, iako su ispunjeni traženi uvjeti za čuvanje Matičnih knjiga kako bi one bile vraćene, to se još uvijek nije dogodilo.

U okviru održavanja plenarnog zasjedanja novi apostolski nuncij je u zajedništvu s osmoricom biskupa i sedamdesetak svećenika, te mnoštvom vjernika iz cijele biskupije, predslavio misu u subotičkoj katedrali, koja je ujedno bila vrhunac biskupijskog hodočašća u Godini milosrđa.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA