Psiholog koji ne može proučavati slučajeve trans-pokajnika

Foto: article19.org

Slučaj britanskoga psihoterapeuta Jamesa Caspiana, kojega je sveučilišni sustav spriječio da završi studiju o slučajevima pokajanih transrodnih osoba koje se odluče vratiti svom izvornom spolu, stigao je do Europskoga suda za ljudska prava. Zapravo, niti jedan britanski sud nije prihvatio njegov slučaj. Nova tiranija zaogrnuta tolerancijom.

Na Europski sud za ljudska prava zbog obrane slobode istraživanja. Posljednja je to faza bitke engleskoga psihoterapeuta Jamesa Caspiana (61) kojemu je sveučilište s kojim je surađivao (Sveučilište Bath Spa) uskratilo mogućnost nastavka njegova istraživanja, zaustavljena kao previše politički nekorektna. Razlog? Stavilo je naglasak na priče o “pokajanim” transrodnim osobama, to jest osobama koje su se nakon “promjene spola”, iskusivši trajnu nelagodu, odlučile vratiti u izvorno stanje.

Premisa: Doktora Caspiana može se smatrati svime osim konzervativnim fanatikom. Javni je homoseksualac i blizak LGBT zajednici, u dugogodišnjem je radu pružao savjete stotinama homoseksualnih osoba i onima koji su zainteresirani za “promjenu spola”, prateći ih mnogo puta na tom kontroverznom putu. Ukratko, svjetlosnim je godinama udaljen od bilo kakve sumnje u opskurantizam. Ipak, 2014. godine, ovaj je profesionalac, upisavši magistarski studij na Sveučilištu Bath Spa, započeo studiju o svijetu transrodnosti.

Caspian je izabrao istražiti temu iz dva razloga. Primijetio je nagli porast broja ljudi koji su namjeravali mijenjati spol i, prije svega, primijetio je da su podatci o stopama transpokajanja – koji se procjenjuju na 1-5% u publikacijama iz 1980.-ih i 1990.-ih – zastarjeli zbog zabrinjavajuće pojave. Stoga je započeo istraživanje koje je Sveučilište na početku, u prosincu 2015., odobrilo. Međutim, nešto manje od godinu dana poslije, Caspian je zaustavljen iz sljedećega razloga: “Objavljivanje neugodna materijala pronađena na blogovima i društvenim mrežama može naštetiti ugledu institucije”. Očit izgovor.

Stvarna “krivica” toga istraživanja, prema znanstveniku, bila je u tome što je želio ispričati politički nekorektne priče. Poput onih iz skupine Amerikanki koje su kontaktirale Caspiana kako bi ispričale svoju priču o ženama koje su pokušale postati muškarci, samo da bi se kasnije vratile u prvobitno stanje. “Htio sam ih uključiti u svoje istraživanje”, protumačio je psihoterapeut, “jer su neke od njih izjavile da je njihova početna odluka o prelasku na muški identitet bila uvjetovana socijalnim i političkim pritiscima, a ne iz psiholoških razloga”. To je ono što Sveučilište Bath Spa smatra “neugodnim materijalom”.

Caspian je tako 2017. pokrenuo pravnu akciju, ali niti jedan se engleski sud do sada nije želio pozabaviti njegovim slučajem. Odatle i odluka da se prizove na Europski sud za ljudska prava, uz pomoć psihoterapeuta iz Kršćanskoga pravnog centra. “U posljednjih deset godina zabilježen je porast od 3000% kod djevojaka i žena upućenih na klinike za rodni identitet”, objasnila je Andrea Williams, delegirana upraviteljica Kršćanskoga pravnog centra, “to je fenomen koji se potvrđuje u svakoj zapadnoj državi s mnogo uzastopnih pokajanja. Zašto? To je ono što je James Caspian želio razumjeti”.

Nažalost, ovo nije usamljen slučaj. Blokiranje studije Semel instituta za neuroznanost i ljudsko ponašanje, istraživačkog instituta Sveučilišta u Kaliforniji, također je senzacija ovih dana. Bilo je to djelo o istraživanju struktura i odgovora mozga među ljudima koji žive s rodnom disforijom (depresijom). Obaviješteni o inicijativi, LGBT aktivisti, s izlikom da bi takvo djelo učinilo da se oni koji žive s rodnom disforijom smatraju osobama koje treba liječiti, okomili su se na glavnoga promicatelja ovoga istraživanja, dr. Jamiea Feusnera, zbog čega je on odustao.

Štoviše, ako čak ni priznati i pro-LGBT homoseksualac poput Jamesa Caspiana ne smije proučavati mračnu stranu trans univerzuma, to znači da je na zapadu sloboda misli uistinu na svomu kraju. Jedina razlika od onoga što su doživljavali znanstvenici pod SSSR-om ili što danas mogu doživjeti intelektualci u Kini ili Sjevernoj Koreji jest ta što je u svim tim slučajevima vidljiva diktatura jedne misli. U zapadnom svijetu, međutim, sve je prividno slobodno. Ali dovoljno je samo malo zastrugati, na ovoj patini navodne slobode, da bi se vidjelo lice nove tiranije.

Izvor: https://lanuovabq.it/it/lo-psicologo-che-non-puo-studiare-i-casi-di-trans-pentiti-1

Izvor: Crkva na kamenu