Siro-malabarska katolička Crkva u Indiji unificira misni obred

Foto: stsmcc.org

Poglavar Siro-malabarske katoličke Crkve istočnoga obreda u Indiji kardinal George Alencherry, predsjednik Vijeća katoličkih biskupa indijske savezne države Kerale, uputio je u petak 27. kolovoza pastirsko pismo u povodu unificiranja obreda slavlja svete qurbane (žrtve), objavila je Catholic News Agency.

Sveta qurbana tj. euharistija će se po unificiranom obredu slaviti od svetkovine Blagovijesti 28. studenoga. Postupnim uvođenjem praćenim prigodnim katehezama trebao bi se potpuno primjenjivati najkasnije do Uskrsa 2022.

Nakon dugih rasprava tijekom sinode biskupa održanoj online od 16. do 27. kolovoza, odlučeno je da će predslavitelj odsad biti licem okrenut i svetohraništu i puku, kako u kojem dijelu slavlja.

Trenutno većina svećenika slavi misu licem prema narodu, a u nekim župama svećenici su tijekom slavlja okrenuti licem prema svetohraništu. U nekim pak župama svećenici celebriraju većinom usmjereni prema puku povremeno se kratko okrećući i prema svetohraništu.

Rasprava o ispravnom načinu slavljenja trajala je godinama. Kardinal Alencherry pozvao je kler i puk da ostave po strani osobne sklonosti i rade u korist jedinstva. Pozvao je na ulaganje napora za izbjegavanje daljnjih podjela. Podsjećajući da je Siro-malabarska katolička Crkva na putu obnove liturgije od 1934. godine, priznao je da je tijekom pandemije koronavirusne bolesti nastao nemir među članovima Crkve oko načina slavljenja mise.

Rekao je da su biskupi duboko sagledali poteškoće povezane s unificiranjem obreda. Također je citirao papu Franju koji je u pismu iz srpnja pozvao na usuglašavanje oko unificiranog oblika slavlja. To je „važan korak prema rastu crkvene postojanosti i zajedništva unutar cijelog tijela Crkve”.

Kardinal Alencherry rekao je da je biskupska sinoda donijela „jednoglasnu odluku“ o provedbi novog oblika slavljenja liturgije. Tako će odsad celebrant biti licem okrenut puku tijekom prvog dijela slavlja, uvodnih obreda i službe riječi. Potom će se okrenuti u istom smjeru kao i puk, prema svetohraništu. Ponovno će se okrenuti licem prema puku u završnim obredima, nakon pričesti.

Novi oblik je u skladu s prijedlogom iz 1999. koji je odobrila Kongregacija za istočne Crkve, što je potvrdio i papa Franjo u pismu iz srpnja, objavila je CNA.