Stotine Kineza prosvjeduje zbog naknada za “jedno dijete”

Foto: pixabay.com

Stotine kineskih roditelja koji su izgubili svoje jedino dijete prosvjedovale su u Pekingu u ponedjeljak, zahtijevajući od vlade veće naknade za “politiku jednog djeteta”, koja ih je, kako kažu, ostavila bez obiteljske potpore.

Prošle godine, vladajuća kineska Komunistička partija objavila je da će ublažiti kontroverznu politiku, uvedenu kasnih 70-ih prošlog stoljeća da se ograniči rast populacije, dopuštajući da svaki par ima dvoje djece.

No kritičari smatraju da su promjene stigle prekasno da se izbjegne opasna neravnoteža stanovništva, koja vodi starenju društva, smanjenju radne snage i ostavlja neke roditelje bez djece koja bi skrbila o njima kad ostare.

Više od tisuću ljudi čije je jedino dijete umrlo okupilo se ispred vrata zgrade povjerenstva za nacionalno zdravlje i obiteljsko planiranje, zahtijevajući od vlade da pruži veću pomoć.

“Kad ostarimo, kad se pojave teškoće nitko nam neće pomoći, jer u Kini postoji politika koja nas sprečava u ostvarenju primjerenih uvjeta”, rekao je muškarac Zhou Zhenlong.

“Razgovarali smo s vladom, no sada je taj razgovor bez rezultata”, rekao je Zhou.

Prema kineskom državnom zakonu, roditelji imaju pravo na mjesečnu naknadu za gubitak jedinog djeteta, ali svota varira od mjesta do mjesta.

Izvor: Crkva na kamenu/Narod.hr