Stotine tisuća vjernika u procesiji u Manili

Foto: http://misija.slobodnadalmacija.hr

Kip Isusa Krista, poznat pod imenom Crni Nazarećanin, 1606. godine su iz Meksika na Filipine donijeli misionari augustinci. Smatraju ga čudotvornim zbog toga što je ostao neoštećen u požaru koji je izbio na brodu kojim je dopremljen i koji je najvjerojatnije uzrok njegove crne boje.

Procesija tri puta godišnje

Procesija sa spomenutim kipom, koji prikazuje Isusa Krista s križem na ramenu, održava se u Manili tri puta godišnje: na Veliki petak, na Staru godinu i 9. siječnja. Ovogodišnja je procesija spomen na događaj iz 1787. godine, kada je kip iz prvotnoga svetišta prenesen u manju baziliku Crnoga Nazarećanina u četvrti Quiapo, i najposjećenija je od te tri, te je jedna od najvećih vjerskih procesija na svijetu. Procjenjuje se da je u ovoj, 9. siječnja 2019., sudjelovalo više stotina tisuća vjernika.
Tijekom procesije, koja traje oko 20 sati, kip se vuče konopima na postolju bez kotača duž rute duge oko 6,5 km. Vjernici u procesiji najčešće sudjeluju bosonogi, nastoje se što više približiti kipu i penju se jedni drugima na ramena kako bi ga dotakli.
Papa Inocent X. priznao je 1650. godine Bratstvo Isusa Nazarećanina koje je promicalo pobožnost prema tom prikazu Isusa, a štovao ga je i papa Pio VII. te odredio potpuni oprost onima koji pred njim pobožno mole.

Izvor: Crkva na kamenu/Laudato.hr