Tisuće katolika prosvjedovalo protiv izvansudskih smaknuća

Foto: RV

Tisuće katolika je 18. veljače izišlo na trg u Manili, na Filipinima, prosvjedujući protiv izvansudskih smaknuća u borbi protiv droge u toj zemlji, koja odobrava predsjednik Duterte. Mimohod je osudio tisuće smaknuća po kratkom postupku, samo zato jer se sumnjičilo osobe da trguju drogom. Katolici su suglasni glede borbe protiv droge, ali zahtijevaju da se vodi u potpunom poštivanju ljudskih prva.

Govoreći o prosvjedu katolika u razgovoru za Radio Vatikan otac Bernard Holzer, misionar u Manili, rekao je kako je mimohod očitovanje katoličkoga stajališta o izvansudskim smaknućima. Kardinal Tagle je jasno rekao da se ne treba ograničiti na ovaj mimohod, već u svakodnevnom životu treba očitovati oprečnost ubijanjima i drogi, te ljudima pomagati da se oslobode od ovisnosti. Osjećamo da se nešto događa – kazao je misionar.

Na upit je li narod uz predsjednika, rekao je da biskupima smeta to što javno mnijenje podupire predsjednika i što razne ankete tvrde da je 80% stanovništva suglasno s njim, ali se ne slaže sa smaknućima. Potpora predsjedniku opada. U katoličkom svijetu, naprotiv, ima mnogo zadrški: ubijeno je više od 7.600 osoba, puno više nego u doba Marcosove diktature. Ipak treba priznati da je predsjednik nepotkupljiv, zato mu ljudi vjeruju – zaključio je misionar Holzer.

Izvor: Crkva na kamenu/RV