VARŠAVA (IKA) - Nadbiskup Gądecki patrijarhu Kirilu

Tražite od Putina da zaustavi rat

Foto: IKA

Predsjednik Poljske biskupske konferencije Stanisław Gądecki pozvao je poglavara Ruske pravoslavne Crkve patrijarha Kirila da zatraži od predsjednika Vladimira Putina da zaustavi rat u Ukrajini.

U pismu od 2. ožujka, nadbiskup Stanisław Gądecki rekao je moskovskom patrijarhu Kirilu da Putin može „jednom riječju zaustaviti patnju tisuća ljudi“, prenosi Catholic World Report.

„Molim te, brate, da apeliraš na Vladimira Putina da zaustavi besmisleno ratovanje protiv ukrajinskog naroda, u kojem se ubijaju nevini ljudi, a patnje pogađaju ne samo vojnike nego i civile – posebno žene i djecu“, napisao je nadbiskup Gądecki.

“Jedan čovjek može zaustaviti patnju tisuća ljudi jednom riječju – taj čovjek je predsjednik Ruske Federacije. Najusrdnije te molim da pozoveš na povlačenje ruskih trupa iz suverene države koja je Ukrajina.”

Patrijarh Kiril, za kojeg se vjeruje da je blizak Putinu, vodi Rusku pravoslavnu Crkvu od 2009. godine. U obraćanju u Katedrali Krista Spasitelja u Moskvi 27. veljače komentirao je rat u Ukrajini riječima: „Neka Gospodin zaštiti narode koji su dio ujedinjenog prostora Ruske pravoslavne Crkve od međusobne borbe.“

Ukrajina je pretežno pravoslavna kršćanska zemlja od 44 milijuna stanovnika koja graniči s Rusijom. Istočni pravoslavni kršćani u Ukrajini podijeljeni su između Ukrajinske pravoslavne Crkve Moskovske patrijaršije, pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne Crkve, i Pravoslavne crkve Ukrajine koja je povezana s Ekumenskom patrijaršijom u Carigradu.

U govoru uoči invazije, Putin je Ukrajinu opisao kao „neotuđivi dio“ ruske „povijesti, kulture i duhovnog prostora“.

U svojoj poruci patrijarhu Kirilu, nadbiskup Gądecki ističe kako je „neprijateljstvo prema bilo kojoj državi uvijek neprihvatljivo. Svi smo mi braća i zato svaku nesreću ukrajinskog ili ruskog naroda doživljavamo kao svoju vlastitu. Stoga se svim srcem molimo za mir u Ukrajini. No, kako se naša molitva ne bi smatrala izrazom licemjerja, ona mora biti praćena djelima. Vjerujem, Vaša Svetosti, da ste čovjek mira. Naš Gospodin, Isus Krist učio je: ‘Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!’ (Mt 5, 9).“

Nadbiskup Gądecki je potom pozvao patrijarha, duhovnog vođu više od 100 milijuna ruskih pravoslavnih kršćana, da izravno apelira na ruskog predsjednika da okonča sukob.

“Nijedan razlog, nikakvo obrazloženje ne može opravdati odluku o pokretanju vojne invazije na neovisnu državu, bombardiranjem stambenih naselja, škola ili vrtića. Rat je uvijek poraz čovječanstva”, istaknuo je.

“Ovaj rat još je besmisleniji zbog blizine dvaju naroda i njihovih kršćanskih korijena. Je li dopušteno uništiti kolijevku kršćanstva na slavenskom tlu, mjesto gdje je kršten Rus?“, napisao je nadbiskup aludirajući na pokrštenje kneza Vladimira Velikog, vladara Kijevske Rusije, 988. godine, događaj koji je doveo do početka širenja kršćanstva u Rusiji.

“Molim te i da apeliraš na ruske vojnike da ne sudjeluju u ovom nepravednom ratu, da odbiju izvršavati zapovijedi koje, kao što smo već vidjeli, dovode do mnogih ratnih zločina. Odbijanje izvršavanja naredbi u takvoj situaciji moralna je obveza. Doći će vrijeme kad će trebati položiti račune za te zločine, pa i pred međunarodnim sudovima. Međutim, čak i ako netko uspije izbjeći ljudskoj pravdi, ima sud koji se ne može izbjeći. ‘Jer svima nam se pojaviti pred sudištem Kristovim da svaki dobije što je kroz tijelo zaradio, bilo dobro, bilo zlo’ (2 Kor 5, 10)“, piše Kirilu predsjednik Poljske BK.

Poljski nadbiskup je citirao ruskog vojnika u Ukrajini koji je rekao: „Ne znamo na koga pucati; svi izgledaju isto kao mi“. „Zato te molim da apeliraš na njih da što prije odu kući, da ne kaljaju ruke nevinom krvlju”, napisao je nadbiskup Gądecki.

Nadbiskup Stanisław Gądecki napomenuo da su poljski katolici, odazivajući je na poziv pape Franje, obilježili dan molitve i posta za mir u Ukrajini. “Molim te, brate, da pozoveš svu pravoslavnu braću i sestre u Rusiji da se uključe u sličan duhovni poduhvat”, zaključio je. “Vjerujem da Gospodin Bog neće ostati ravnodušan na naše molitve i žrtve. Vjerujem da post i molitva mijenjaju čovjekovo srce”, zaključio je predsjednik Poljske BK.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA