U Turskoj još jedna crkva pretvorena u džamiju

Foto: Profimedia

CARIGRAD (IKA) – Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je u petak 21. kolovoza “džamijom” povijesnu crkvu Horu, jednu od najpoznatijih bizantinskih crkvi u Carigradu, mjesec dana nakon što je džamijom postala poznata Hagia Sophia (crkva Svete Mudrosti), prenosi Hina.

Srednjovjekovna crkva Krista Spasitelja u polju, sagrađena u blizini starih gradskih zidina Konstantinopola, ima bizantinske mozaike i freske iz 14. stoljeća s biblijskim motivima.

One su prekrivene žbukom nakon što su grad osvojile Osmanlije 1453., ali su ponovo otkrivene, kao i u slučaju Hagia Sophie, kada je zgrada pretvorena u muzej prije više od 70 godina, kada je Turska postala sekularna republika.

Erdogan, čija stranka AKP ima korijene u političkom islamu, pozicionira se kao zaštitnik muslimanskih vjernika i prošli se mjesec pridružio desetcima tisuća muslimana u Hagia Sophiji nakon 86 godina.

Odluku o pretvaranju Hagia Sophie u “džamiju” žestoko su kritizirali crkveni vođe i neke od zemalja Zapada, smatrajući da bi to mogao biti razlog za produbljenje religijskih podjela.

Prošle godine turski sud poništio je vladinu odluku iz 1945. kojom je Hora pretvorena u muzej pod upravom ministarstva obrazovanja.

Erdogan je u petak 21. kolovoza potpisao odluku, objavljenu u službenom listu, kojom je upravljanje nad tom crkvom prebačeno Upravi za religijska pitanja, a crkva je otvorena za muslimane.

Prva crkva na toj lokaciji sagrađena je u 4. stoljeću, ali većina sadašnje zgrade datira iz 11. stoljeća. Ta je crkva djelomično obnovljena 200 godina poslije, nakon potresa.

U Erdoganovoj odluci ne navodi se kada će muslimani moći dolaziti u Horu, ni što će se dogoditi s tamošnjim kršćanskim umjetninama, javlja Hina u petak 21. kolovoza.