Veliki odaziv na kampanju krunice u Poljskoj

Foto: www.nytimes.com

Nekoliko tisuća poljskih katolika okružilo je svoju zemlju molitvom u subotu, zaklinjući se našoj Djevici Mariji na intervenciju da spasi Poljsku i svijet.

Dok su katolici okružili poljsku 3200 km dugu granicu u “Krunici na granici”, napredni i usklađeni mediji prozvali su nacionalnu molitvu “kontroverznom”, ksenofobičnom, islamofobičnom i onom koja ne predstavlja Katoličku Crkvu.

– Poljski katolici održali kontroverznu molitvu na granicama – izvijestio je BBC o događaju.
– Cijeli koncept moljenja na granici pojačava etnoreligijske, ksenofobične modele nacionalnog identiteta – rekao je za Associated Press Rafal Pankowski, direktor varšavske multikulturalne odvjetničke grupe “Never again” (Nikad više).

Krzystof Luft, bivši član poljske najveće opozicijske stranke, liberalne Građanske platform, napisao je na Twitteru da je to ismijavanje kršćanstva na velikoj skali, da se odnose prema religiji kao alatu za održavanje nazadnosti u poljskoj žabokrečini.

Poljska premijerka, katolkinja, podržala je kampanju. Na Twitteru je napisala da pozdravlja sve sudionike.
“Krunicu na granici” organizirali su svjetovni katolici i posvećeni crkveni vođe u Poljskoj sa sudjelovanjem 320 crkava iz 22 biskupije na 4000 lokacija uzduž poljske granice s Njemačkom, Češkom, Slovačkom, Ukrajinom, Bjelorusijom, Litvom, Rusijom i Baltičkim morem.
Više od 90 % poljskog stanovništva od 38 milijuna su rimokatolici.

Izvor: Crkva na kamenu/Laudato.hr