Zaklada za glorificiranje ruske (sovjetske) povijesti

Foto: Pixabay.com

Zaklada za povijest domovine “popularizirat će rusku nacionalnu povijest u zemlji i inozemstvu, štititi nacionalnu baštinu i tradicije ruskoga naroda”, kaže se u odluci koju je potpisao ruski predsjednik Putin. Do inicijative dolazi u vrijeme kada se još uvijek u ruskom društvu i znanosti raspravlja o sovjetskom nasljeđu, uključujući i o percepciji Staljinove pobjedničke uloge nad nacističkom Njemačkoj, industrijalizaciji zemlje i tiraniji kojom je milijune poslao u smrt.

Povjesničar Juri Curganov misli da iza zaklade stoje skriveni pokušaji vlasti da rehabilitiraju sovjetska vremena. “Kada se stvara ideologija, to utječe na humanističke znanosti, uključujući povijest”, rekao je Curganov. Na čelu zaklade biti će jedan od Putinovih sljedbenika, predsjednik Dume Sergej Nariškin, kome će asistirati stručnjaci s fakultetâ i iz muzejâ.

Nariškin je poznat po stajalištu da se zadnjih godina “falsificira” povijest SSSR-a. Ukrajinu je tako optužio za “silovanje povijesti” ukidanjem komunističkih simbola, a smatra i da je “nemoralna” spremnost poljske vlade da ukloni stotine sovjetskih ratnih spomenika. Ova zaklada nije prva takve vrste koju je Putin osnovao. Ruski ministar kulture Vladimir Medinski vodi Društvo za rusku vojnu povijest, koje ima sličnu zadaću.

Izvor: Crkva na kamenu/Direktno.hr