Ministar Republike Hrvatske Miro Kovač u posjetu Vatikanu

Foto: www.flickr.com

U Državnom tajništvu Svete Stolice u Vatikanu, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Miro Kovač susreo se 23. veljače s tajnikom za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom i s predsjednikom Papinskog vijeća za međureligijski dijalog kardinalom Jeanom-Louisom Tauranom, izvijestio je Radio Vatikan.
Ministar Kovač, u čijoj je pratnji bio i veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić, u izjavi za medije rekao je kako je na susretu bilo riječi o odnosima Svete Stolice i Republike Hrvatske koje je ocijenio “vrlo kvalitetnima”. Razgovaralo se zatim o stanju u Europskoj uniji, za koje Sv. Stolica i Hrvatska dijele zabrinutost. Uniji je potrebna ambicija i vizija, koja se može dokazati njezinim angažmanom u Jugoistočnoj Europi – konkretno u Bosni i Hercegovini.
Ministar je u razgovoru iznio stav Hrvatske da treba podržati ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju. To je – smatra ministar – “mukotrpan proces koji će dugo trajati”, ali ga je važno pokrenuti. Isto vrijedi i za ostale zemlje Jugoistočne Europe, koje još nisu krenule tim putem. Europska unija treba na tom planu pokazati kako ima ambicije da ‘u svom dvorištu’ odradi posao za vlastitu stabilnost i sigurnost, a Hrvatska kao susjedna država, ima tu snagu i motivaciju da napravi veliki posao, ne samo za sebe, nego i za cijelu Europu.
Na novinarski upit kako u Hrvatskoj stalno ima onih koji spominju Vatikanske ugovore, ministar je ponovio da su “odnosi vrlo kvalitetni te nema nikakvog razloga da se tu bilo što mijenja”. O eventualnim novostima u odnosima Hrvatske i Vatikana, ministar Kovač je kazao kako Hrvatska u Bosni i Hercegovini želi “djelovati konkretno” te da Hrvati žele biti “motor integracije” te zemlje u Europsku uniju i mišljenja je da, tamošnji Hrvati, sebe u tom procesu mogu prepoznati i na taj način postići punu ravnopravnost i osjetiti se zadovoljnima.
Na pitanje o politici Hrvatske prema Siriji, ministar Kovač kazao je da je Sirija povezana s migracijskom krizom. Europska unija, sa svoje strane, treba biti puno aktivnija i djelovati na licu mjesta – u Siriji. U Europskoj uniji postoje veliki kapaciteti i kao zemlje članice, pojasnio je, “trebamo razmišljati kako tamo više pomagati, što nam je veliki zadatak”; kako tamo djelovati humanitarno i razmjenom pomoći, a one koji prelaze granice Europske unije, nadzirati i prema njima se humano odnositi. “To je u prvom redu potrebno kako bismo suzbili učinke krize”, dakle konkretno djelovanje, kako u Siriji, tako i u tom dijelu svijeta, zaključio je ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Miro Kovač, a prenosi Hrvatski program Radio Vatikana.

Izvor: Crkva na kamenu/ika