Župa Vitina proslavila nebeskog zaštitnika, Svetog Paškala

Foto: https://www.ljportal.com/

VITINA (KTA/ljportal.com) – Vjernička zajednica Sv. Paškala Bajlonskog Vitina, kod Ljubuškog u Hercegovini, 17. svibnja 2023. proslavila je svoj patron. Prije svete mise upriličena je procesija s kipom Sv. Paškala koja se kretala od župne crkve, do „grljevskog puta “, pa od glavne ceste natrag do crkve. Procesiju su predvodili ministranti s križom, potom mladi sa zastavama te školska djeca, framaši, svećenici, župni zbor i ostali vjernički puk, izvijestio je Ljubuški portal.

Euharistiju je predslavio fra Ljubo Kurtović, dekan Ljubuškog dekanata u koncelebraciji s još deset svećenika.

U svojoj propovijedi fra Ljubo je govorio o euharistiji kao izvoru mira, reda, milosti i radosti. Spomenuo je kako su kršćani za vrijeme brojnih progona kroz povijest dokazali odanost euharistiji i vjeri Božjoj.

Prisjetio je se Isusovih riječi: “Zaista, zaista kažem vam, ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nećete imati života u sebi”.

Našim ne dolaskom na misu postajemo duhovni mrtvaci i tako odnos s Bogom zamire. Svi smo uronjeni u svijet koji svašta propagira, dok u crkvi slušamo suprotno. Frekfencija evanđelja i poniznosti. Upravo ono što je krasilo svetog Paškala Bajlonskog. Spomenuo je oltar kao mjesto okupljanja obitelji. Oltar čuva obitelj i to je mjesto života i zajedništva.

Na kraju je kazao da će nam samo Isus dati smisao i puninu života.

Misno slavlje je svojim pjevanjem uveličao župni zbor.

Inače, župa u Vitini za svog zaštitnika ima, u Crkvi u Hrvata slabo poznatog sveca, Paškala Bajlonskog, poniznog franjevačkog brata iz 16. st. Za svoju sužaštitnicu odabrali su Malu Gospu čijem se zagovoru utječu ne samo Vitinjani već i hodočasnici iz okolnih vjerničkih zajednica. Župa obuhvaća i mjesta Otok, Grabovnik, Proboj, Grabovo Vrilo i Brljicu.

Izvor: Crkva na kamenu/KTA