Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima

Foto: kamenjar.com

Europska unija i njezine punopravne članice svakoga 23. kolovoza obilježavaju Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima 20. stoljeća: komunizam, nacizam i fašizam. Kao što je svima znano, njemački nacizam i talijanski fašizam poraženi su u Drugome svjetskom ratu, a treća “zvijer” ona komunistička preživjela je taj svjetski sukob i bila je aktivna sve do kraja 20. stoljeća. Na marginama svjetskih događanja i danas ponegdje tlači vlastito pučanstvo (Sjeverna Koreja).

Znanstvenim metodama povijesni su stručnjaci došli do saznanja koliko su zla prouzročili pojedini od ovih neljudskih režima. Prema tvrdnjama neovisne povijesne znanosti kineski komunistički diktator Mao Ce-tung odgovoran je za smrt 60 milijuna ljudi, a njegov ideološki brat Josif Visarionovič Staljin odgovoran je za smrt 40 milijuna ljudi. Znači, ta dvojica komunističkih vođa odgovorni su za smrt 100 milijuna ljudi. Ovaj broj uopće ne umanjuje strahote koje su počinjene pod plaštem njemačkoga nacizma i njegova vođe Adolfa Hitlera, koji je odgovoran za smrt 30 milijuna ljudi.

Isto tako ti desetci milijuna pobijenih u tim strašnim sustavima od Kine i SSSR-a do Njemačke uopće ne umanjuju zločine koje je počinio jugoslavenski komunistički režim sa svojim vođom Josipom Brozom, koji je odgovoran za smrt milijun ljudi. Time je jugoslavenski komunistički vođa Broz zauzeo visoko 10. mjesto na ljestvici najgorih zločinaca 20. stoljeća. Usprkos ovomu, i dana u mnogim gradovima u RH i BiH imena ulica i trgova nose ime ovoga zločinca. Uz ostalo, valja spomenuti da je jugoslavenski komunistički režim u potpunosti zatro talijansku i njemačku nacionalnu manjinu na prostoru te nesretne države. Također treba uporno ponavljati da je Brozov totalitarni režim smaknuo preko 600 osoba Crkve u Hrvata, među kojima je bilo 88 bogoslova i sjemeništaraca, te 31 časna sestra. Ovaj se pokolj može usporediti s najokrutnijim progonima Crkve iz prvih kršćanskih vremena, recimo onim iz vremena cara Decija (249.-251.) koji je naumio potpuno uništiti crkvenu hijerarhiju i zatrijeti cijelu Crkvu. Sapienti sat (Pametnu dosta).

Da, pametnu i poštenu čovjeku dovoljno je predočiti dokaze o nekome zlu, ali usprkos ovim saznanjima vođa hrvatskih neokomunista Zoran Milanović, na upit što misli o Josipu Brozu, kaže da je on jedna od “hrvatskih vertikala”. Ako takav okorjeli zločinac, kakav je dokazano bio Josip Broz, nekomu može biti “vertikala”, moramo se zapitati gdje je tu zdrava logika i osnovno ljudsko poštenje i poštovanje nedužnih žrtava? Što je od svega još najgore, čovjek kojemu je okorjeli zločinac “vertikala” želi biti predsjednik vlade RH. I još gore od ovoga jest činjenica da je u jednom mandatu i bio hrvatski premijer. Vrijeme je da odlučno odbacimo svaku ideologiju i da ne skrivamo zlo, bez obzira s koje strane dolazilo. Trebamo odaslati jasnu poruku svima onima kojima su zločinci “vertikala” da su pobijeđeni, ne samo svi totalitarni režimi, nego i njihove ideologije koje se i danas grčevito bore za preživljavanje.

Božo Goluža

Izvor: Crkva na kamenu